23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Poljoprivrednicima podijeljen drugi dio donacije Vlade Italije

ZVORNIK – U krugu Poslovne zone „Jadar“ u Karakaju juče je izvršena podjela sitne poljoprivredne mehanizacije i stočne hrane za 46 poljoprivrednika, vrijednosti oko 26.000 KM, koje dodjeljuje Vlada Republike Italije.

Marko Zekinato, šef projekta pri Ambasadi Republike Italije u BiH, rekao je da se radi o drugom dijelu donacije za poljoprivrednike, u sklopu Projekta pomoći BiH poslije poplava u maju 2014. godine.

– Predmet današnje donacije je razna sitna poljoprivredna mehanizacija, stočna hrana, đubriva i košnice za pčele. U toku dana biće potpisan i ugovor sa firmom koja će biti izvođač radova na izgradnji mosta na rijeci Sapni, čija je ukupna vrijednost 65.000 evra, koje takođe realizujemo u sklopu Projekta pomoći BiH nakon poplava iz maja 2014. godine. Očekujemo da će radovi na mostu biti završeni u roku od 60 dana od dana potpisivanja ugovora – rekao je Zekinato.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović koji je danas bio sa poljoprivrednicima koji su dobili donaciju, zahvalio se Vladi Republike Italije na pomoći.

– Ovo je značajna donacija, ne samo zato što se pomaže onima koji su pretrpjeli štete, nego što oni na ovaj način shvataju da nisu sami u svemu onome što ih je snašlo. Neposredno nakon poplava i gradski budžet je izdvojio sredstva za sanaciju posljedica šteta, i Vlada Republike Srpske kroz podjelu vaučera, ali pomoći još treba i mi smo aplicirali i kod ambasada zemalja Evropske Unije da se pomogne sugrađanima koji su oštećeni u poplavama – rekao je Stevanović.

Mladen Vukosavljević iz Sopotnika, jedan od poljoprivredika koji je danas preuzeo donaciju za koju je rekao da mu puno znači.

– Mi smo bili poplavljeni, bili smo zatrpani kamenom i šutom, ali zahvaljujući našim opštinskim vlastima, gradonačelniku Stevanoviću, njegovim saradnicima Dušici Savić i Bojanu Ivanoviću, uspjeli smo sve da očistim i sada je na tom mjestu ponovo kukuruz, a prošle godine je bio kamen. Hvala puno našim gradskim vlastima i današnjim donatorima – rekao je Vukosavljević.

Prvi dio pomoći za 200 poljoprivrednika sastojao se od 124 tone mineralnog đubriva i sjemenskog kukuruza, vrijednosti oko 130.000 KM.

Ukupna donacija Ambasade Republike Italije gradu Zvornik za sanaciju šteta od poplava iz maja 2014. godine iznosi 185.000 evra od čega je 85.000 evra namijenjeno za 236 poljoprivrednika, 65.000 evra za izgradnju novog mosta na rijeci Sapni za mjesnu zajednicu Ulice, te 35.000 evra za preduzeća „Tehnomanija“, „Cer komerc“ i Pekara „Dijana“. U narednom periodu očekuje se i isporuka trebovane opreme za ova tri preduzeća.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se