9.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Počeo upisni rok u srednje škole

ZVORNIK – U dvije srednje škole u zvorničkoj opštini juče je počeo junski upisni rok i to najprije za učenike koji imaju preko 60 bodova. Ukupno će se moći upisati 504 učenika, 20 više nego prošle godine, i to u SŠC „Petar Kočić“ 280 i u TŠC 224 učenika.

U Srednjoškolskom centru u školskoj 2016/17 godini, umjesto 260 učenika, koliko se moglo upisati prošle godine, za narednu školsku godinu raspisan je konkurs za popunu 280 mjesta. Na opšti smjer gimnazije mjesta ima za 112 svršenih osnovaca, na ekonomiji, pravu i trgovini za zanimanja ekonomski tehničar mjesta ima za 56 ekonomskih tehničara, odnosno 28 poslovno-pravnih tehničara i u zdravstvu moći će se upisati po 28 učenika na zanimanjima medicinski, odnosno fizioterapeutski tehničar. U ugostiteljstvu i turizmu konkursom je predviđeno i 28 mjesta na zanimanju kuvar.

U ovoj školi novina je da u gimnaziji nema jezičkog smjera, kao i da su u ugostiteljstvu i turizmu konobare iz prošle školske godine zamijenili kuvari.

Prema riječima direktora SŠC „Petar Kočić“, Biljane Pisić, već prvog dana u ovoj školi prijavilo se preko 40 učenika za upis u gimnaziju, kao i 53 učenika za smjer medicinski tehničar, odnosno 13 za smjer fizioterapeutski tehničar.

U TŠC u narednoj školskoj godini konkursom je predviđen isti broj mjesta kao i prošle godine, a novina nema ni kada je riječ o strukama i zanimanjima.

Struka elektrotehnika nudi 84 mjesta, po 28 na zanimanja tehničar energetike i tehničar računarstva, te po 14 na zanimanja auto-električar i električar, na struci saobraćaj takođe imaju 84 mjesta i to na zanimanjima tehničar ptt saobraćaja i tehničar drumskog saobraćaja po 28, te na zanimanjima ptt manipulant i vozač motornih vozila po 14. Na mašinstvu i obradi metala ukupno će se moći upisati 56 učenika i to 28 na zanimanje mašinski tehničar za kompjuterske konstrukcije i po 14 za smjer auto-mehaničar i bravar.

Direktor TŠC-a, Goran Grujić, rekao je da je prvog dana interesovanje za zanimanja ove škole bilo dobro, te da je iz godine u godinu sve veće.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se