5.9 C
Zvornik
19. април 2024.

Osiguranje usjeva i plodova veoma bitno za poljoprivrednike

Za poljoprivrednike danas je u Zvorniku održana prezentacija programa linije osiguranja imovine “Osiguranje od vremenskih nepogoda primarne poljoprivredne proizvodnje – ( osiguranje usjeva i plodova )“.

Prezentaciju je organizovalo odjeljenje za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti Gradske uprave Zvornik u saradnji sa AD „Drina Osiguranjem“ iz Milića, a u skladu sa preporukom Ambasade Republike Italije. Program koji je prezentovan je značajan, naročito ako se imaju u vidu štete koje su poljoprivredna gazdinstva pretrpjela tokom majskih poplava 2014. godine.

Valentino Janković, izvršni direktor za poslove osiguranja u „Drina osiguranju“, rekao je da se kroz prezentaciju želi pojasniti i približiti ova vrsta osiguranja i ukazati poljoprivrednicima na značaj osiguranja, kao i na potencijalne rizike koji prijete njihovim usjevima i plodovima i njihovom profitu,

– Poljoprivrednici ulažu dosta i novca i truda da bi olako to izgubili u nekim nepogodama. Vidimo i sami da se danas vremenske prilike veoma brzo mijenjaju i utiču na to da grad, suša i obilne kiše mogu prouzrokovati značajan gubitak prinosa. Ovdje smo poljoprivrednicima ukazali na vrste osiguranja koje mogu da pokriju te rizike koji prijete njihovoj imovini, kao i na potencijalne rizike i načine njihove zaštite. Samo osiguranje imovine je veoma bitno jer će se osigurati njihovi prinosi u smislu da gubitak tih prinosa bude adekvatno nadoknađen od strane osiguranja. Pored toga radimo i osiguranje životinja koje je kompatibilno sa osiguranjem usjeva i plodova – rekao je Janković.

On je dodao da se poljoprivrednici nedovoljno odlučuju na ove vrste osiguranja i pored toga što im se stalno ističe problem nezaštićenosti te imovine.

– I pored toga što im se subvencionira polise osiguranja sa 50 odsto, i dalje je osiguranje na veoma niskom nivou. Razlog je jednim dijelom što ljudi i dalje nisu edukovani, a drugim dijelom jer i dalje postoji nepovjerenje prema osiguravajućim društvima. Zato smo danas ovdje da im približimo taj vid osiguranja, ukažemo na značaj i da za neku normalnu cijenu zaštite svoj prinos i prihod tako da ne strijepe i ne traže pomoć od države – istakao je Janković.

On je pojasnio da kod usjeva i plodova postoje osnovni rizici i da su to požar, oluja, grad, kao i dodatni rizici od suše, mraza, leda, a za životinje pored ovih postoji i osiguranje od požara.

Iz Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti Gradske uprave Zvornik podsjećaju i da je članom 73. Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela za 2016. godinu predviđena mjera sufinansiranja premije osiguranja primarne poljoprivredne proizvodnje (do 50%) za registrovana poljoprivredna gazdinstva koja u toku godine izvrše osiguranje primarne poljoprivredne proizvodnje. Zahtjevi za ovu namjenu podnose se do 30. septembra 2016.godine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se