15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Nema pristupa alijansi bez referenduma

BANJALUKA – Potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović izjavio je da nema pristupanja BiH u NATO bez referenduma, te da su se promijenile mnoge okolnosti u regionu i svijetu od kada je prije sedam godina Predsjedništvo BiH donijelo odluku o formalnoj aplikaciji za akcioni plan za članstvo u NATO /MAP/.

Napominjući da su trenutni napadi na kadar SNSD-a rezultat skrivanja nelegalnih poteza vlasti na nivou BiH, Radmanović je objasnio da je formalna aplikacija za MAP bila nastavak prije započetog procesa.

On je pojasnio da su tome prethodile odluke Narodne skupštine Republike Srpske iz 2005. godine koje jasno govore o opredjeljenju za stalno članstvo u NATO, a potom i Zakon o oružanim snagama u kojem se obavezuju svi izabrani predstavnici da rade na putu za članstvo u NATO.

„Nisu tačne izjave da sam ja tu napravio ključne poteze“, istakao je Radmanović na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je poručio da je ta „hajka“ s ciljem da sakrije sadašnje i naredne poteze aktuelne vlasti u Sarajevu, a koje se odnose na legalizaciju nelegalne odluke o objavljivanju rezultata popisa, legalizaciju popisa dijela vojne imovine, kao i usvajanje pregleda odbrane.

„Izgleda da su nosioci vlasti na nivou BiH iz Republike Srpske spremni da odluku o popisu priznaju. Na legalizaciji popisa dijela vojne imovine se već radi uz prećutni pristanak, a dok je SNSD bio na vlasti nije bilo ni riječi o tome i nije se to moglo uraditi“, naglasio je Radmanović i dodao da je pregled odbrane očigledno neki novi uslov na putu za članstvo u NATO, a koji ima niz negativnosti za Srpsku.

On je zaključio da je aktuelna vlast u BiH, uz dio međunarodne zajednice i koordinaciju visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, već napravila niz loših poteza za BiH i Srpsku, poput usvajanja budžeta po hitnom postupku, čime je BiH jedina koja je to uradila, navodno usvajanje mehanizma koordinacije na tajnoj sjednici Savjeta ministara BiH, kao i nelegalno usvajanje popisa.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se