18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Loši znakovi pored federalnog puta

Saobraćajni znakovi stoje precrtani skoro godinu dana i za to vrijeme niko nije pokušao da ih zaštiti, što je još jedan od dokaza da u pojedinim dijelovima FBiH nema mjesta za ćirilicu

[icon type=“vector“ icon=“momizat-icon-quill“ size=“16″ hover_animation=“border_increase“ ]Piše: Milorad GUTALJ

ZVORNIK – Od linije entitetskog razdvajanja između opštine Osmaci u Republici Srpskoj i Kalesije u Federaciji BiH /FBiH/, na magistralnom putu prema Tuzli, precrtani su skoro svi saobraćajni znakovi koji na ćiriličnom pismu označavaju naseljena mjesta.

Na izlazu iz Kalesije precrtan je ćirilični natpis na saobraćajnom znaku koji označava mjesto Dubnica, nekada većinsko srpsko naselje, u kojem danas „stoluju vehabije“.

Skoro sva srpska imovina u ovom naselju je rasprodata ili je vlasnici više ne koriste.

Ista sudbina zadesila je saobraćajne znakove ispisane ćiriličnim pismom koji označavaju naseljena mjesta Miljanovci, Meškovići, pa sve do saobraćajnog znaka na ulazu u grad Tuzlu.

Posebnu sudbinu „preživljavanja“ imao je saobraćajni znak na kome je bilo označeno naseljeno mjesto Mahala u opštini Osmaci.

Ovaj znak, koji je bio propisno postavljen pored puta označavajući naseljeno mjesto Mahala, bio je ispisan ćiriličnim pismom bijele boje na plavoj podlozi.

Ubrzo je ovaj saobraćajni znak uklonjen da bi se na njegovom mjestu pojavio novi ispisan latiničnim slovima.

Tako je znak postao neka vrsta inata jer je postavljan najmanje pet puta, da bi svaki put doživio istu sudbinu – bacan je u jarak i zamjenjivan latiničnim natpisom, nestandardne veličine i iskrivljenih slova.

Firma koja je odgovorna za postavljanje saobraćajnih znakova pored magistralnih puteva u ovom dijelu Republike Srpske odustala je od postavljanja standardnog ćiriličnog natpisa u ovom naselju i sada stoji latinični natpis.

Preduzeća nemaju toliko sredstava da stalno mijenjaju precrtane saobraćajne znakove, pa želja onih koji ne trpe različitosti ostaje dominantna onoliko koliko sve to primijeti putnik namjernik, izuzimajući lokalno stanovništvo kome, uglavnom, ne smeta divljaštvo prema saobraćajnim znakovima.

Naime, niko se nikada nije pobunio, ni u jednoj mjesnoj zajednici, protiv ovakvog netolerantnog odnosa prema drugačijem.

Saobraćajni znakovi na ovom dijelu magistralnog puta stoje precrtani skoro godinu dana i za to vrijeme niko nije pokušao da ih zaštiti, što je još jedan od dokaza da u pojednim dijelovima Federacije BiH nema mjesta za ćirilicu.

Izuzetak je omladina Tuzle, koja je povela akciju „Čistimo Tuzlu“, vraćajući stari izgled saobraćajnog znaka koji označava ulaz u ovaj grad.

Ostaje nada da će biti više ovakvih primjera, kako se ne bi ponavljali slučajevi nevidljivih mrzitelja lijepog izgleda saobraćajnih znakova i ćirilice.

Jedan od anonimnih mrzitelja otišao je i korak dalje, pa je na saobraćajnom znaku koji sa južne strane označava ulaz u gradsko područje Zvornika, uz upotrebu šablona, zlatnom bojim iscrtao tri ljiljana.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se