14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Limun skuplji od piletine

BANJALUKA – Cijene limuna na pijacama širom Republike Srpske trenutno su u odnosu na ostalo voće paprene, pa kupci uveliko zaobilaze tezge sa ovim voćem koje je skuplje i od piletine.

Prodavci visoke cijene limuna, koje u Banjaluci i Prijedoru prelaze pet maraka za kilogram, objašnjavaju nestašicom u zemljama porijekla. Ipak, to nije utješilo kupce koji navode da je limun sada skuplji i od piletine, čiji batak sa karabatakom u većini prodavnica košta oko četiri marke, piše Glas Srpske.

Prodavci kažu da je loše vrijeme prepolovilo rod limuna u Španiji, Turskoj i Italiji, odakle se najviše uvozi ovo voće, pa su zbog toga i cijene na domaćim tezgama skočile.

– Nestašica je u inostranstvu, skupo plaćamo nabavku, pa ni sa ovim cijenama ne možemo pokriti troškove. Uglavnom, mušterije pitaju za cijenu i odmahnu rukom, samo rijetki kupuju – kazala je trgovac na banjalučkoj „Tržnici“ Dušanka Simić.

Dodaje da ni kvalitet nije najbolji, brzo trune, pa je i šteta velike.

Prijedorčani ističu da u bogatoj ponudi sezonskog voća rijetki primijete da su cijene južnog voća veoma visoke. Pored banana, koje koštaju oko 2,50 KM, limun po cijeni od 5,20 KM kupuju tek rijetku.

Limun je i na semberskim tezgama dostigao paprenih pet maraka, a prodavci nezadovoljni prodajom ne komentarišu mnogo, kažu da je kupaca svakim danom sve manje.

Visoku cijenu limuna plaćaju i Dobojlije, koji kažu da u ovom gradu ovo voće košta četiri marke. Cijene južnog voća i na gradiškoj Zelenoj pijaci su u porastu. Iako je ponuda raznovrsna i bogata, građani ogorčeni cijenama kažu da južno voće kupuju na komad.

– Voće trenutno košta kao suvo zlato. Dođem svaki dan na pijacu, ali se sve češće kući vraćam praznih ruku, jer ko još ima da izdvoji za limun pet ili za trešnje skoro četiri marke – kazao je penzioner Stanko Milić iz Gradiške.

Nisu srećni ni prodavci, koji kažu da su ih cijene iz uvoza dotukle i dovele do „debelog minusa“.

– Razumijemo građane, besparica je svugdje, jer nekada smo prodavali po nekoliko kilograma voća, a sada na komad – poručio je jedan od gradiških prodavaca koji nije želio da mu objavimo ime.

Za kupovinu jednog kilograma limuna u fočanskim prodavnicama potrebno je izdvojiti između četiri i pet maraka, a kupci nisu iznenađeni.

– U ovo doba godine limun je uvijek na cijeni. Ne kupujem mnogo ovog voća, najčešće za limunadu – kaže Fočak Milomir Marković.

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH) ističu da je za prvih pet mjeseci ove godine u BiH uvezeno 3,9 miliona kilograma limuna, vrijednosti 4,8 miliona maraka.

– Najviše limuna je uvezeno iz Španije 1,3 i iz Turske 1,1 milion kilograma – rekli su u UIO BiH.

Dodaju da limun na naše tržište dolazi i iz Italije, Grčke i Slovenije.

Slika limuna, iz koje idu strelice sa cijenama limuna u RS (cijene u KM)

Banjaluka 5,50

Prijedor 5,20

Bijeljina 4,5 – 5

Doboj 4

Gradiška 5

Foča 4 – 5

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se