9.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Ivanić i Dodik: Odluka o popisu donesena pod pritiskom Tužilaštva BiH

BANJALUKA – Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH i Milorad Dodik, predsjednik RS danas su u Banjaluci razgovarali o popisu.

Ivanić je rekao da je njegov stav oko popisa da se on mora vratiti u institucije.

„Tražiću da se provjeri da li je tačno da je Tužilaštvo BiH vršilo pritisak. Ako se nastavi inaćenje i preglasavanje rezultati neće biti validni“, istakao je Ivanić.

On je dodao da postoje informacije da je Velimir Jukić, direktor Agencije za statistiku BiH, odluku o popisu donio nakon razgovora u Tužilaštvu BiH.

Dodik je rekao da je odluka o popisu neprihvatljiva.

„Nikakve pravosudne institucije ne mogu da se upliću u to. Spreman sam da za nekoliko dana dam nalog da se Republika Srpska  povuče i ne učestvuje u radu, kao ni predstavnici RS u Agenciji za statistiku BiH“, istakao je Dodik.

Dodik je dodao da je direktor Agencije za statistiku BiH odlučivao pod pritiskom.

„Jasne informacije govore da je direktor sat vremena prije toga bio na sastanku u Tužilaštvu i pod strahom objavio rezultate. Očigledno da su malverzacije oko popisa, koje su bile poznate od ranije, sada izašle na vidjelo. Provjerite pa ćete vidjeti da je veliki broj popisanih prijavljen na mjestu gdje nije moguće da bude toliko ljudi“, dodao je.

Na pitanje novinara da li se osjeća prevareno, Dodik je rekao da nije prevaren.

„Ja nisam prevaren, naši predstavnici su bili tamo i apelovali da se ova metodologija ne usvoji. Mi nemamo pravo da budemo prevareni i da dozvolimo da vjerujemo. U Statističkoj agenciji BiH ne sjede predstavnici SNSD-a. Ivanić ima više strpljenja, ali sam ja nakon dugo godina shvatio da dogovora u najboljoj namjeri nema“, navodi Dodik.

Ivanić je rekao da je najmanje odgovoran za situaciju oko popisa. On je rekao da se radi o generalnoj prevari i da neće nikada prihvatiti prevaru kao mehanizam odlučivanja, pišu Nezavisne novine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se