-2.6 C
Zvornik
07. фебруара 2023.

Ispovijest srpskih zatvorenika u zeničkom KPZ-u: Prijete nam da će nas poklati

ZENICA, BANJALUKA – Uslovi za srpske zatvorenike u Kazneno-popravnom zavodu Zenica su sve lošiji, a to se posebno odnosi na bezbjednost. Mene je neki dan napao Bošnjak, što sam prijavio nadzorniku, i odveo ga je u samicu. Potom je taj napadač vraćen u peti paviljon, gdje sam smješten, i maltretiranje je nastavljeno sve dok nisam izašao na dopust.

Ovo je u ispovijesti za „Nezavisne“ ispričao Željko Despot, zatvorenik koji u zeničkom KPZ-u služi dvanaestogodišnju kaznu zbog ratnog zločina počinjenog 1992. godine na području Ključa.

Štaviše, Despot tvrdi da jedan od starješina u zatvoru huška jednog zatvorenika bošnjačke nacionalnosti da napada Srbe.

„Svaki dan nas vrijeđaju. Jedan Bošnjak me je napao i psovao mi majku, rekao mi da ću biti zaklan. Ja sam na dopustu tri mjeseca i trenutno sam na području Banjaluke. U Zenicu se ne smijem vratiti, bojim se za sebe. Živ ne znam šta ću! Katastrofa! Kaznu moram odslužiti, to mi je jasno, ali sve što tražim jeste da me premjeste u KPZ Banjaluka“, naglašava Despot.

Njegovu priču potvrđuje i Predrag Bajić, koji je sa bratom Nenadom i zetom Sinišom Babićem na Vaskrs brutalno pretučen u zeničkom KPZ-u, a koji ističe da je meltretiranje počelo kako je kročio nogom u taj zatvor.

„Maltretiraju nas starješine, nadzornici, zatvorenici. Nema toga što pretrpjeli nismo. S obzirom na ispiranje mozga, ne znam kako sam više pri pameti“, naglašava Bajić, koji je trenutno u Gradišci, pošto je na dopustu do 12. jula, s tim je zatražio da taj rok bude produžen kako bi operisao nos, jer ima smetnje pri disanju.

Bajić je zamolio nadležne da se konačno omogući zatvorenicima da zatvorsku kaznu izdržavaju u ustanovi najbližoj njihovom mjestu prebivališta.

„Vrijeđaju nas svakako. Govore nam da će nas poklati, da će poklati naše familije. Samo da mi je da me premjeste u zatvor u Banjaluku, jer ako me vrate u Zenicu, ja ću pući“, ističe Bajić.

Željka Zorić, supruga Duška Zorića, takođe zatvorenika u KPZ Zenica, ističe da je najveći problem ponašanje Ministarstva pravde FBiH, jer obećanja da će do premještaja doći nisu ispunjena.

„Mato Jozić, federalni ministar pravde, rekao je da će do kraja juna biti omogućen premještaj, a to obećanje nije ispunjeno. Obećao je obići mog supruga, što nije učinio. Ne daju im hranu sa svinjetinom, ne daju im posao i moramo im slati od kuće novac za kantinu. To je najstrašnije“, ističe Zorićeva.

Zorićeva pita ministra Jozića da li on uopšte zna kakvo je stanje u zeničkom zatvoru.

„Ako zna, a to odobrava, mi onda tražimo njegovu ostavku“, kaže ona.

Jozić se juče nije javljao na naše pozive, a na pitanja, koja smo još prije dvije sedmice poslali Ministarstvu pravde FBiH, odgovore do zaključenja ovog broja „Nezavisnih“ nismo dobili.

Kiša udaraca

Predrag Bajić, koji je s bratom Nenadom, te zetom Sinišom Babićem, na Vaskrs brutalno pretučen u zeničkom KPZ-u, torturu koju je preživio nikad neće moći da zaboravi.

„Bila je nedjelja i ujutru sam otišao u kapelu, pomolio se Bogu, te smo se potom vratili ja i zet Siniša Babić, koji mi je rekao da ide na ručak, a ja sam mu kazao da neću i legao sam spavati. U međuvremenu se i on vratio i legao. Nešto kasnije smo napadnuti“, prisjeća se Bajić.

Odjednom ga je, kako ističe, neko povukao, a kada je okrenuo glavu, vidio je vehabiju koji mu je rekao: „Ustani, Čedo, da ti čestitam Vaskrs.“

„Nisam uspio ništa ni reći, a dobio sam šaku u glavu, a zatim su se nanizali udarci, dok se ja nisam uspio ni dići. Pored mene bio je Siniša, kojeg je tukao drugi osuđenik, a treći je stajao uz vrata da ne možemo pobjeći“, ispričao je Bajić.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
982PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se