1.4 C
Zvornik
20. април 2024.

Dodik: Nije prihvatljiva predložena adaptacija SSP-a

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da za Republiku Srpsku nije prihvatljiva predložena adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/ jer bi nanijela nesagledivu štetu prehrambenoj i poljoprivrednoj proizvodnji i gubitke od 210 miliona KM na godišnjem nivou.

„Sva računica nije dobra za Republiku Srpsku i BiH, nego za Hrvatsku koja bi svoje proizvode plasirala u BiH“, rekao je novinarima Dodik nakon sastanka u Banjaluci sa predstavnicima Srpske u institucijama BiH, Vlade i Narodne skupštine, Privredne komore Srpske, Spoljnotrgovinske komore BiH, poljoprivrednih udruženja i „Mlijekoprodukta“ iz Kozarske Dubice.
On je naveo da se mišljenje Republike Srpske u ovom slučaju mora uvažavati, a ne kao do sada, što je osnovna greška pregovaračkog procesa.

Dodik je rekao da je nedolazak predstavnika vlasti sa nivoa BiH iz Republike Srpske klasično prebacivanje odgovornosti.

Predsjednik Republike Srpske je istakao da član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić sada ima zvanični stav iz Republike Srpske o predloženoj adaptaciji SSP-a.

„Sastanak je bila moja odgovornost da kao predsjednik Republike Srpske okupim najvažnije faktore da zauzmu jasan stav o ovom pitanju. Nažalost, niko nije došao od predstavnika vlasti sa nivoa BiH da bi kod evropskih šefova mogli da se sakriju iza priče da Srpska ne da ovaj sporazum, a oni su ga htjeli jer da su prisustvovali ovdje morali bi biti dio zajedničkog odbijanja adaptiranog SSP-a“, dodao je Dodik.

On je rekao da je problem nastao 2015. godine, kada je Predsjedništvo BiH tražilo od Savjeta ministara da redefiniše pregovaračku poziciju BiH sa EU i da je dovede u poziciju da budu započeti pregovori o adaptaciji SSP-a.

„Sada znamo da su u okviru radne grupe koju je formirao Savjet ministara BiH vođeni razgovori, iako naši članovi ove grupe nisu uvažavani. Savjet ministara je prihvatio dogovor o adaptaciji SSP-a i uputio ga Predsjedništvu BiH na definitivno odlučivanje“, pojasnio je Dodik.

Prema njegovim riječima, Evropa se odriče osam miliona evra po osnovu adaptacije SSP-a, a BiH 81 milion evra svojih izvornih prihoda.

„Više od 65 odsto proizvoda i prerade roba koje su obuhvaćeni ovim sporazumom locirani su u Republici Srpskoj i zbog toga bi Srpska imala najviše gubitaka. Druge štete koje bi eventualno mogle da budu su ogromne, a među njima je gubitak radnih mjesta“, rekao je Dodik i podsjetio da je spoljnotrgovinski deficit u oblasti poljoprivrede u BiH oko dvije milijarde KM, što bi prihvatanjem adaptiranog SSP-a bilo uvećano.

On je napomenuo da bi bilo umanjeno učešće poljoprivredne proizvodnje i prerađivačke industrije u bruto domaćem proizvodu.

„Sve to pregovarači iz BiH u ovom postupku nisu htjeli da vide i zaštite. Zemlje koje ulaze u ovu fazu adaptacije SSP-a su pred ulaskom u EU, a Srbija je adaptaciju uslovila jasnim dobijanjem datuma za status kandidata, što nema za BiH“, rekao je Dodik.

On smatra da se mora redefinisati pregovaračka pozicija, što je zahtjev Srpske prema BiH, odnosno da bude utvrđena šteta i tražena rješenja za ovaj problem, a onda pregovori.

„Pitanje popisa stanovništva u BiH nije promijenilo naš stav o adaptiranom SSP-u. Republika Srpska je i ranije govorila da je ovakav sporazum neprihvatljiv, što se moralo ranije poštovati, a ne čekati prevaru u popisu. Mora se jasno reći da je popis jedan od uslova za bilo kakve razgovore i pomjeranje o pitanju SSP-a“, naglasio je Dodik.

On je napomenuo da ustupci Hrvatskoj u ovom pitanju moraju biti motivisani odlukom o početku izgradnje mosta na Savi kod Gradiške.

„Evropa ne zaslužuje da prihvatimo nešto što bi uništilo naš razvoj i budućnost. Ne može neko očekivati da dobije otvoreno tržište za svoju robu, a da blokira izgradnju mosta na Savi kod Gradiške“, zaključio je Dodik.

Poljoprivredni proizvođači istakli su da su apsolutno protiv predložene adaptacije zbog ogromnih gubitaka koje bi imali.

 

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača -mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac poručio je da predložena adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/ ne daje BiH pravo da pregovora već da kapitulira.
„Ovdje se ne radi o pregovorima, već o ultimatumima koji znače da više nema poljoprivrede u BiH i da ćemo biti zavisni od EU i ostatka svijeta za uvoz hrane. Onaj ko nema svoje hrane, nema ni perspektive kao država, pa prema tome potpisati kapituaciju na početku pregovora sa EU bilo bi pogubno za nas u poljoprivredi“, ocijenio je Usorac.

On je nakon sastanka koji je organizovao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik o predloženoj adaptaciji SSP-a rekao da poljoprivredni proizvođači u Srpskoj „samo mrtvi mogu prihvatiti tu adaptaciju“.

Potpredsjednik Privredne komore Republike Srpske Mihajlo Vidić rekao je da su na današnjem sastanku potvrđeni raniji stavovi Komore koji su identični sa stavovima Vlade Republike Srpske u pogledu zaštite domaće proizvodnje i u pogledu odbijanja adaptacije SSP-a.

„Skidanjem carinske zaštite veliki broj poljoprivrednih proizvođača u Republici Srpskoj, gotovo cijelokupna poljoprivredna proizvodnja, došla bi u veoma težak položaj i bila u situaciji da i dalje pogoršava svoj status“, pojasnio je Vidić.

Prema njegovim riječima, u trenutku ulaska Hrvatske u EU pokrivenost uvoza izvozom sa BiH je bila 44 odsto, a sada je 27 odsto.

Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović rekao je da je stav ovog udruženja poznat od ranije i da ne mogu nikako dozvoliti da neko nešto potpiše na štetu poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, pogotovo voćara.

„Ne možemo dozvoliti da neko potpiše adaptaciju SSP-a, mora da se dođe i da se pregovora lično sa poljoporivrednim prizvođačima i kada sa njima dogovore, da se onda potpiše adaptacija koja je najbolja za nas“, istakao je Dojčinović.

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja Republike Srpske Mišo Maljčić poručio je da svi poljoprivredni proizvođači mogu da odahnu, jer su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i institucije Srpske odagnale neizvjesnost da li će se prihvatiti adaptcija.

„Apsolutno smo protiv adaptacije jer bi ona vodila u raspad naše poljoprivredne proizvodnje. Nije slučajno da se traži ova adaptacija“, smatra Maljčić.

On je ocijenio da se ovom adaptacijom u narednom periodu želi potpuno ugušiti poljoprivredna proizvodnja, samim tim povećati ovisnost o uvozu, čime će hrana biti skuplja i uticaće na ukupan standard i gašenje sela.

Predsjednik povrtlara Republike Srpske Brane Mastalo rekao je da povrtlari podržavaju stav Vlade i predsjednika Republike Srpske, jer bi prihvatanje adaptacije značilo gušenje povrtlarske proizvodnje u Srpskoj, odnosno propadanje proizvođača, zbog čega bi se roba uvozila i onda bi sigurno povrće u Srpskoj bilo skuplje, nego što domaći proizvođači mogu proizvesti.

„Samim tim što nisu došli predstavnici Srpske na nivou BiH, vidimo koliko cijene nas poljoprivredne proizvođače koji ih hranimo“, istakao je Mastalo.

Direktor „Mlijekoprodukta“ iz Kozarske Dubice Rankica Marelj rekla je da bi prihvatanje adaptacije značilo kompletno uništenje poljoprivrede i prerađivačke industrije BiH.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se