12 C
Zvornik
19. април 2024.

Zlatna značka Kulturno prosvetne zajednice Srbije za zvorničkog književnika

Veliko priznanje novinaru i književniku Tihomiru Nestoroviću, Zvorničaninu koji živi u Bjeljini

ZVORNIK – Novinar i književnik Tihomir Nestorović, jedan je od dobitnika ovogodišnje nagrade „Zlatna značka“ Kulturno prosvetne zajednice Srbije. U obrazloženju žirija se navodi da ovo prestižno priznanje Tihomiru Nestoroviću dodjeljuje za njegov dugogodišnji doprinos razvoju kulturnih djelatnosti i za nesebičan dugotrajan i vrijedan rad.

„Zlatnu značku“ dodjeljuje Kulturna prosvjetna zajednica Srbije i Ministarstvo inostranih poslova Srbije – Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.

Tihomir Nestorović ove godine obilježava lični jubilej – četrdesetogodišnjicu profesionalnog novinarstva koje je započeo u nekadašnjem Radio – Zvorniku i listu opštine Zvornik „Glas sa Drine“. Bio je dugogodišnji dopisnik bivšeg Radio Sarajeva iz Zvornika, te Novinske agencije „Srna“. Sada je jedan od urednika RTV BN u Bjeljini.

Za četrdeset godina objavio je više od tri hiljade radijskih, novinskih i televizijskih reportaža, među kojima i serija od 300 epizoda „Priča zavičajnih“ na BN televiziji.

Uredio je i vodio više od hiljadu i po radijskih i televizijskih emisija različitih žanrova, od čega je više od trećine na programu matične redakcije Radio Zvornika.

Dobitnik je više značajnih priznanja, među kojima su „Zlatna televizijska slika“ i „Zlatno zrno Srbije“ Udruženja „Zavičaj“, kulturnih stvaralaca Srbije i Specijalne nagrade Međunarodnog festivala reportaže „Interfer“ u Apatinu za televizijsku reportažu o katastrofalnim poplavama u Semberiji pod naslovom „Kad je ravnica plakala“.

Za doprinos razvoju žurnalizma u Zvorniku dobitnik je Zlatne povelje „Stanko Nikolić“ opštine Zvornik.

Tihomir Nestorović je autor osamnaest knjiga proze, od čega su šest romani.

Zvornik i Zvorničani su mu trajna inspiracija u književnom stvaralaštvu, pa su njegovi romani „Miona Bročanska“ i „Jana“ posvećeni ovom gradu, a skoro svi glavni likovi u njegovoj prozi imaju pandane, dvojnike u Zvorniku – u jedinstvenom gradu posve različitom od svih gradova ovog svijeta, kako Nestorović kaže za Zvornik.

Priznanje „Zlatna značka“ KPZ Srbije, biće mu uručena u srijedu 18. maja u Narodnom pozorištu u Beogradu.

D.Gajić

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se