27 C
Zvornik
18. јун 2024.

Zabranjeno reklamiranje „kafetina“

SARAJEVO – Agencija za lijekove i medicinska sredstva u BiH donijela je rješenje o odbijanju zahtjeva za oglašavanje i rješenje o stavljanju van snage saglasnosti za oglašavanje lijeka „kafetin“ /paracetamol, propifenazon, kofein, kodein/ namijenjenog široj javnosti.

Agencija je na svojoj veb-stranici navela da je riječ o lijeku koji sadrži drogu kodein i, u skladu sa zakonom, zabranjeno ga je oglašavati široj javnosti.

U Agenciji kažu da je prošle godine Evropska agencija za lijekove objavila nove rezultate i nove bezbjednosne informacije za kodein, koje je Agencija prenijela i usvojila.

One se odnose na ograničenje u primjeni gotovih lijekova koji u svom sastavu imaju kodein kao aktivnu supstancu zbog postojanja brzih metabolizera kodeina kod djece, ali i kod određenog broja ljudi svih dobi, koji posljedično znatno brže pretvaraju kodein u morfin i čiji visoki nivoi u krvi mogu dovesti do ozbiljnih neželjenih dejstava, navodi se u saopštenju Agencija za lijekove i medicinska sredstva u BiH.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se