23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Vlada opredijeljena za razvoj Zvornika

 ZVORNIK – Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, koja će danas prisustvovati svečanoj akademiji povodom 21. maja – Dana grada Zvornika, izjavila je Srni da je Vlada opredijeljena da podrži svaku dobru inicijativu, sačuva postojeća radna mjesta i podstakne dalje zapoljšavanje.

„Zvornik je lokalna zajednica u čiji je razvoj Vlada Srpske mnogo uložila i za koju je prepoznala da ima društveni, ekonomski, fiskalni i upravni potencijal, sposobnost izgradnje, razvoja i održavanja infrastrukture, te mogućnost pružanja drugih lokalnih usluga u geografski i prostorno zaokruženoj cjelini koja je definisana u Prostornom planu Republike Srpske kao subregionalni centar“, rekla je Cvijanovićeva.

Izrazivši zadovoljstvo što je Zvornik dobio status grada za vrijeme njenog mandata, Cvijanovićeva je istakla da je u opštinu/grad Zvornik, po različitim osnovama od 2006. godine do danas uloženo oko 70 miliona KM, te plasirano još oko 68 miliona KM kroz kredite Investiciono-razvojne banke /IRB/ Republike Srpske.

„Iz sredstava ekonomsko-socijalne komponente Razvojnog programa Srpske za projekte koji se realizuju na teritoriji Zvornika Vlada je odobrila 10,5 miliona KM“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da su ta sredstva odobrena za sanaciju i modernizaciju škola, fiskulturnih sala, Doma omladine, bolnice, puteva, kao i za projekte vodosnabdijevanja.

„Iz sredstava po projektu `Vodovod i kanalizacija Republike Srpske`, koji se realizuje iz donatorskih i krednih sredstava Evropske-investicione banke, za područje Zvornika odobreno je sedam miliona KM“, istakla je premijer Srpske uoči današnje posjete ovoj lokalnoj zajednici.

Ona je podsjetila da je iz sredstava Ekonomsko-socijalne komponente Razvojnog programa Srpske za projekat „Proširenje kapaciteta Opšte bolnice Zvornik“ uloženo 2,4 miliona KM, za Program rekonstrukcije ulica i asfaltiranje lokalnih puteva – dva miliona KM, izgradnja Doma omladine Zvornik – 1,2 miliona KM, izgradnja Osnovne škole u Branjevu – milion KM i vodovodni sistem za dio opštine – milion KM.

Takođe, dodala je Cvijanovićeva, Vlada je izdvojila više od 100.000 KM za renoviranje porodilišta i 60.000 KM za izgradnju Sabornog hrama u centru grada.

Kada je riječ o stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca i ratnih-vojnih invalida na području grada Zvornika, Cvijanovićeva je navela da je Vlada Srpske uložila 3,6 miliona KM.

Zahvaljujući tim sredstvima, stambeno je zbrinuto 207 porodica, od kojih njih 54 izgradnjom stanova, a nepovratna novčana sredstva dobilo je 153 porodica, a aktivnosti o ovom pitanju nastavljaju se i dalje.

Prema njenim riječima, iz Fonda solidarnosti za ovu lokalnu zajednicu je izdvojeno oko 2,2 miliona KM i to za projekte vodoprivredne zaštite – više od 1,4 miliona KM, platne kartice – 654.000 KM, pomoć opštini – oko 70.000 KM.

Ona je dodala da je iz Fonda dijaspora za maticu izdvojeno 100.000 KM za izgradnju cjevovoda.

Govoreći o privrednom razvoju Zvornika, premijer Srpske je navela da je Vlada u periodu 2006-2015. godina u okviru podrške privredi uložila oko 8,2 miliona KM i to za podsticaj izvoza – 2,6 miliona KM, subvencija električne energije Fabrici glinice „Birač“ – četiri miliona KM, sufinansiranje preduzeća /tekstil, koža, obuća/ 400.000 KM, podsticaj za zapošljavanje nezaposlenih – 113.000 KM, subvencije električne energije za socijalne kategorije stanovništva milion KM, te pomoć za uvođenje ISO standarda – 50.000 KM.

„Vlada je u ovom mandatu uspjela da spasi preduzeće `Alumina` u kojoj broj zaposlenih stalno raste. Danas je u ovoj kompaniji zaposleno 1.243 radnika, što je za sedam odsto više u odnosu na 2014. godinu. Prema finansijskom izvještaju za 2015. godinu, ukupni prihodi u ovom preduzeću iznose više od 221 milion KM, a ukupni rashodi više od 209 milion KM, dok je neto dobit 10.290.670 KM“, istakla je Cvijanovićeva, navodeći da je u ovom preduzeću povećana proizvodnja i izvoz za stotinu odsto i otvoreno više od 300 novih radnih mjesta, dok je ukupni neto dobitak veći četiri puta u odnosu na prethodnu godinu.

Kada je riječ o energetici, Cvijanovićeva je napomenula da je dodijeljeno šest koncesija na rijeci Drinjači za izgradnju malih hidroelektrana, te zaključeno pet koncesionih ugovora /za eksploataciju kvarcnog pijeska i tehničkog građevinskog kamena/.

Premijer Srpske je navela da je u oblasti poljoprivrede za područje Zvornika za period 2006-2015. godina uloženo 21,9 miliona KM kroz razne projekte kao što su podsticajna sredstva za razvoj poljoprivrede i sela – 8,9 miliona KM, IPA 2014 – 8,5 miliona KM, EIB vodosnabdijevanje i sanitacija – 2,7 miliona KM, dok je iz Fonda solidarnosti za rekonstrukciju vodoprivrednih objekataizdvojeno 1,4 miliona KM, a za štete nastale u poljoprivredi, domaćinstvima koja su stradala od poplava isplaćeno je 360.000 KM.

Ona je dodala da je Vlada Republike Srpske uložila značajna sredstva i u oblast zdravstva. „Od 2006. do danas u zdravstvo je uloženo više od tri miliona KM od čega 2,4 miliona KM iz Razvojnog programa Republike Srpske za proširenje kapaciteta bolnice, te 650.000 KM ostala ulaganja u zdravstvo“, navela je Cvijanovićeva.

U periodu 2006-2014, u prosvjetu je uloženo više od 3,5 miliona KM iz Razvojno programa Srpske i to za izgradnju Doma omladine 1,2 miliona KM, fiskulturne sale OŠ „Desanka Maksimović“ u Čelopeku – oko 540.000 KM, za završetak izgradnje osnovne /devetogodišnje/ škole u Karakaju – oko 280.000 KM, izgradnju fiskulturne sale u Gimnaziji i Srednjoj stručnoj školi „Petar Kočić“ u Zvorniku – oko 370.000 KM i izgradnju OŠ u izbjegličkom naselju Branjevo – milion KM.

Kada je riječ o zapošljavanju, kaže Cvijanovićeva, za socijalno zbrinjavanje radnika utrošeno je 4,7 miliona KM, a zbrinuto je osam preduzeća sa 1.929 radnikom.

„U projekte zapošljavanja, za period 2007-2015, utrošeno je 2.5 miliona KM, a zaposleno je oko 700 lica. Preko Fonda za profesionalnu rehabilitaciju, osposobljavanje i zapošljavanje invalida od 2006-2015. zaposleno je 39 invalida, a z šta je izdvojeno više od 116.000 KM. U periodu 2006-2015. godina za izbjegla i raseljena lica ukupno je izdvojeno više od 3,6 miliona KM“, istakla je Cvijanovićeva u izjavi Srni.

Prema njenim riječima, za realizaciju programa rekonstrukcije ulica i asfaltiranje lokalnih puteva na području Zvornika izdvojeno je dva miliona KM, rekonstrukciju tunela „Zvornik jedan“ i „Zvornik dva“ na magistralnom putu M-19 zdvojeno je više od 1,7 miliona KM, a za rehabilitaciju putne mreže – dionica magistralnog puta M-19 Roćević – Karakaj, u ukupnoj dužini od 15,95 kilometara – 3,3 miliona KM.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se