18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

U nedelju 19. Festival Dječijeg folklora Republike Srpske

ZVORNIK – U nedelju, 5. juna 2016. godine, u Zvorniku će biti održan 19. Festival Dječijeg folklora Republike Srpske za koji se do sada prijavilo oko 30 učesnika iz Republike Srpske i Srbije.

Predsjednik zvorničke „Prosvjete“ Radosav Perić podsjetio je da je ovo najstariji dječiji festival u Republici Srpskoj koji je prvi put održan 1998. godine. Na njemu se, pored dobre narodne igre, mogu vidjeti vidjeti i prikazi narodnih običaja, te pjevači solisti, pjevačke grupe, instrumentalni solisti, orkestri.

– Ovaj Festival je, na neki način, sačuvao od zaborava mnoge naše narodne običaje, igre i pjesme i zaista je velika korist od ovakvih festivala, a da ne govorim o druženjima djece gdje se svake godine slivalo od 1.000 do 2.000 njih iz Srbije, Hrvatske, Republike Srpske, Federacije BiH, Brčkog, pa i dijaspore – rekao je Perić.

On je podsjetio da se odvojeno nagrađuju kulturno-umjetnička i „Prosvjetina“ društva i školske folklorne sekcije, te napomenuo da je raspisan i likovni i literarni konkurs za učenike na temu narodnih običaja svog naroda.

Perić je najavio i da će u osnovnoj školi „Sveti Sava“ biti upriličena i izložba fotografija sa dosadašnjih festivala.

Nedeljnim programom je predviđen defile glavnom gradskom ulicom u 11:30 časova, a potom u 12:30 časova svečano otvaranje u Rekreativno-sportskom centru. Proglašenje pobjednika planirano je u 19:00 časova.

Organizator Festivala je zvornička SPKD „Prosvjeta“ u saradnji sa osnovnim školama „Sveti Sava“ Zvornik i „Desanka Maksimović“ Čelopek, dok je pokrovitelj Grad Zvornik.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se