20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Svečanom akademijom i dodjelom gradskih priznanja obilježen Dan grada Zvornik

ZVORNIK – Svečanom akademijom i dodjelom gradskih priznanja danas je obilježen 21. Maj, Dan grada Zvornik.

Svečanosti povodom rođendana grada prisustvovala je predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović koja je tim povodom uputila najiskrenije čestitke gradonačelniku Zoranu Stevanovići i svim građanima Zvornika.

– Zadovoljstvo mi je što sam danas ovdje, mislim da smo mnogo stvari zajedno uradili sa lokalnim vlastima i uvijek se suština i ogleda u tome da treba da postoji dobra saradnja između lokalne zajednice i Vlade Republike Srpske. U zadnjih nekoliko godina ovdje je uloženo blizu 70.000.000 KM po različitim osnovama, tu je sve ono što smo radili iz Razvojnog programa, sve što smo radili kada su bile poplave. Ja sam ponosna na činjenicu da sam na početku svog mandata donijela odluku da idemo u rekonsrukciju zvorničkog porodilišta, ali i zbog mnogo drugih stvari. Takođe, sa svojom Vladom sam intervenisala zahvaljujući čemu danas imamo „Aluminu“ koja je prosperitetna i za koju očekujemo da će se završiti stečajni postupak i da će to biti zaista gigant, kako i treba da bude, i tamo imamo dodatno 300 radnih mjesta uz 1.000 postojećih. Sve to pokazuje, zapravo i kapacitet, ali i dobru saradnju lokalne zajednice i Republičkih vlasti. Ja sam zadovoljna i što je za vrijeme mog mandata Zvornik dobio status grada i znam da je to nešto što mnogo znači građanima, to je bila i prirodna odluka, jer ovo je centar kome sve opštine iz ove regije gravitiraju. Želim da i dalje razvijamo Zvornik na dobrobit svih njenih građana a posebno Republike Srpske – poručila je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je istakla da se na Dan grada svi građani identifikuju sa svojim gradom i tada se razumije osjećaj pripadnosti svome gradu.
– Ono što je važno jeste da svaki put kada obilježavamo Dan neke naše opštine ili grada, to je istovremeno i Dan Republike Srpske zato što ono što radimo, radimo u okvirima Republike Srpske, svjesni da svi naši napori na lokalnom nivou, na republičkom nivou i oni koji moraju da se rade na nivou BiH, moraju da budu usmjereni na jačanje Republike Srpske, a sve drugo poslaže se u okviru toga onako kako treba. Veoma je važno da lokalna vlast i Vlada Republike Srpske zajedno rade i da iz dobre saradnje proisteknu dobri, vrijedni i značajni projekti – naglasila je Cvijanovićeva.
Između ostalog ona je poručila da su institucije Republike Srpske ono što što moramo zajedno da se gradimo.
– Moramo da ih jačamo, da razumijemo da je naš zadatak i jedan cilj, bez obzira na kojoj poziciji i na kojem nivou se nalazili, jaka Republika Srpska, jer je jaka Republika Srpska garant naših života i budućnosti. Budućnosti koja znači da hoćemo da organizujemo svoje porodice na tom mjestu, da hoćemo da žuivimo nesmetamo, da nam se tu školuju djeca, da hoćemo da za našu djecu tu otvaramo radna mjesta, da imamo isntitucije koje će biti uvijek bolje i jače i koje će biti na usluzi svojim građanima i to je ono što treba da nas drži zajedno, razumjevši da je Republika Srpska jedini ambijent u kojem mi možemo da ostvarujemo i svoja prava i svoje želje, ali isto tako Republika traži i da svako od nas razumije da ima i određene obaveze – poručila je Cvijanovićeva.

Čestitke povodom rođendana Zvornika gradonačelniku Stevanoviću i građanima Zvornika uputili su i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

A obraćajući se prisutnim gostima na Svečanoj akademiji, gradonačelnik Zvornika Stevanović rekao je :

„ Danas sa ponosom slavimo našu bogatu i slavnu prošlost, svoju kulturu i svoju tradiciju. Zvornička Gradska kapija datira još iz periodu 15. vijeka kada se Zvornik ubrajao u gradove srednje veličine. Ona je bila i ostala otvorena za sve one koji su dobronamjerni da žive sa nama i daju svo doprinos da Zvornik svakog dana bude ljepše i bolje mjesto za život, ali i sve one koji žele da nam budu dragi gosti i sa nama podijele sve ono čime se naš Zvornik ponosi. Današnjem danu posebno svečanu notu daje činjenica da je Zvornik krajem prošle godine dobio status grada na osnovu Zakona donešenog od strane Narodne skupštine Republike Srpske. Time je Zvornik dobio i formalno status koji mu je oduvijek, u stvari, i pripadao. Grad Zvornik kao prirodni i formalni centar regije Birač, grad koji ima svoju dugu i bogatu istoriju koji danas slavi svoj 606 rođendan.
U godini koja je za nama nastavili smo rad na brojnim projektima finansiranim iz budžeta grada Zvornika, sredstvima Vlade Republike Srpske, te donatorskim sredstvima i zato ovdje i sa ovog mjesta svima koji nam pomažu da grad izgleda ljepše i bolje iskazujem posebnu zahvalnost.
Gotovo da je nemoguće pobrojati sve ono što je urađeno na području našeg grada u godinama koje su za nama, ovdje ću pomenuti samo dio, od novih i rekonstruisanih gradskih ulica, preko vodovoda za sjeverni dio grada i izgradnju i završetak regionalne deponije, završetak radova na stambenom objektu za porodice poginulih boraca i ratne vojne invalide i brojne druge. Podatak na koji sam posebno ponosan je da je u objekte osnovnog i srednjeg obrazovanja u periodu 2008.-2015. godine na području grada uloženo 4.550.000 KM, o od toga 2.900.000 KM uložila je Vlada Republike Srpske kroz Razvojni program, 1.100.000 KM su sredstva Grada i 550.000 je uložio UNDP. Ulaganje u obrazovanje smatram ulaganjem u našu bolju budućnost, u našu djecu. Ponosan sam na svu našu decu koja nižu brojne uspjehe, kako kroz školovanje, tako i kroz brojne sportove i tako na najljepšti način predstavljaju naš grad.

Ponosan sam na svakog pojedinca koji kao sportista, učenik, radnik svaki dan daju doprinos da naš grad bude bolji.
Problem na kojem kontinuirano radimo i za čije rješavanje ćemo i u godinama koje su pred nama uložiti sve svoje snage jeste problem zapošljavanja kako bi smo omogućili veći broj zaposlenih na području našeg grada i šire.
Vremena u kojima živimo nisu ni malo laka, u cijelom svijetu, regionu, pa i u Zvorniku, brojni su svakodnevni izazovi koji traže adekvatan i pravovremen odgovor. Uprkos tome uspjeli smo osigurati nesmetan rad Gradske uprave, preduzeća, škola i ustanova. Završili smo mnoge projekte i započeli brojne nove. Trudimo se grad voditi odgovorno i otvoreno kao svoju porodicu, a znanje i mudrost su ključne riječi Zvornika koje nam danas trebaju više nego ikada. Više nego ikada trebaju nam pamet, iskustvo, sloga, odlučnost i zajedništvo koje se najbolje iskazuju u svojoj raznolikosti.
Zvornik ne traži pomoć ni od koga kao izraz slabosti, Zvornik nudi partnerstvo, ulažući sebe, poštujući Republiku Srpsku i BiH i naše evropsko okruženje. Pred nama su novi izazovi, Zvornik želi biti regionalno, političko, privredno i kulturno sjedište istočnog dijela Republike Srpske, moderan evropski grad otvorenih vrata i velikog srca.
Svoj posebni doprinos u razvoju Zvornika daju ljudi koje danas, kao i svake godine nagrađujemo i odajemo im priznanja. Ovo je dan kada grad svojim sugrađanima i prijateljima daje do znanja da cijeni njihov trud i napor i posebne čestitke upućujemo ovogodišnjim dobitnicima nagrada i priznanja.

Zahvaljujem se svim našim ustanovama, sportskim klubovima i društvima koji kvalitetom svoga rada i programima nadilaze veličinu svoga grada. Hvala svim preduzetnicima koji čuvaju postojeća radna mjesta i otvaraju nova, hvala Vladi Republike Srpske na podršci koju nam pruža, hvala narodnim poslanicima koji nas i naš grad predstavljaju, hvala svim odbornicima Skupštine grada i svim zaposlenim u Gradskoj upravi.
Sa ponosom ističemo da smo grad u kojem u zajedništvu i slozi žive svi naši sugrađani koji su dali i daju doprinos razvoju našeg grada. Na današnji dan vas pozivam da i dalje budemo primjer suživota i tolerancije.
Ne smijemo zaboraviti da se Zvornik gradio stotinama godina, da smo svi mi njegovo djelo ali i da smo i mi danas njegovi roditelji. Zvornik je magičan grad kojeg volimo i kojem puno toga dugujemo, svjesni činjenice da se nikada nećemo moći odužiti gradu koji nam je dao svoju pripadnost, te da danas i uvijek imamo razloga za slavlje i ponos što mu pripadamo.“
Gradonačelnik je rekao i da je Zvornik danas na dobrom putu da vrati staru slavu u svakom pogledu.
– Dobijanje statusa Grada je jedan značajan korak na tom putu, vraćanje institucija je naš sljedeći cilj, očuvanje privrednih resursa i nova radna mjesta, i tu smo na dobrom putu. Očekujemo da ovih dana sa radom počne „Žitopromet“ koji je kupljen u stečaju od strane domaćeg investitora gdje je uloženo preko 2.000.000 evra i tu očekujemo preko 70 novozaposlenih. Očekujem da će Zvornik ići putem daljeg napretka i ostati centar ove regije i istočnog dijela Republike Srpske – rekao je Stevanović.

Prvi čovjek grada Zvornik, Stevanović, uručio je gradska priznanja ovogodišnjim dobitnicima i to Povelju grada Zvornik, najviše društveno priznanje, Željki Cvijanović, Predsjedniku Vlade Republike Srpske, za doprinos razvoju Grada. Premijerka je rekla da je jako počastvovana priznanjem, te ponovila da je, sve što je urađeno u Zvorniku, rezultat zajedničkog rada Vlade i lokalne zajednice, na šta je veoma ponosna.

Gradonačelnik je Povelju dodijelio posthumno i Stanimiru Vidoviću, dugogodišnjem načelniku Stanice javne bezbjednosti Zvornik, za društveno odgovoran rad, koju je uručio njegovoj kćerki i sinu, te posthumno Borisavu Pisiću,za poseban doprinos razvoju sporta.
Zlatnu medalju „Stanko Nikolić“ dodijelio je Rukometnom klubu „Drina“ Zvornik za doprinos razvoju sporta, preduzeću “Studen Prom“, za doprinos privrednom razvoju i Milisavu Nikoliću, za doprinos razvoju obrazovanja.
Srebrnu medalju „Stanko Nikolić“ uručio je Dragislavu Mijanović, za društveno odgovoran rad i Marku Zekić, takođe za društveno odgovoran rad, a bronzanu medalju „Stanko Nikolić“ dobrovoljnim davaocima krvi Dobrivoju Ikoniću i Cvjetku Vidakoviću, za humana djela, te za razvoj poljoprivrede Predragu Đokiću, Ahmetu Nožinoviću i Jovanu Lazareviću.
Zahvalnicu grada Zvornik dodijeljena je Švicarskom Crvenom križu – Ured Tuzla, za humanitarnu pomoć.

U programu na Svečanoj akademiji učestvovalo je Prvo zvorničko pjevačko društvo „Izvornik“, kao i učenik Osnovne muzičke škole „Vojin Komadina“ Stefan Todorović koji je isveo muzičku nimeru na klarinetu.

Prije Svečane akademije gradonačelnik Stevanović je sa svojim zamjenikom Bojanom Ivanovićem položio cvijeće na centralni spomenik podignut poginulim borcima u proteklom ratu.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se