15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Ruski simfonijski orkestar nastupio u amfiteatru Palmire (video)

Simfonijski orkestar muzičkog teatra Marinski iz Sankt Peterbuga održao je juče koncert u amfiteatru antičkog grada Palmire, koji je od marta ponovo pod kontrolom sirijskih vlasti, nakon što su džihadisti uništili dio te kulturne baštine.

Na koncertu pod nazivom “Molitva za Palmiru”, pod upravom ruskog dirigenta Valerija Gergijeva, izvedena su djela Johana Sebastijana Baha i Sergeja Sergejeviča Prokofjeva pred oko 400 slušalaca, među kojima su bili ruski vojnici, novinari, građani i vjerski zvaničnici.

Koncert je prenosila ruska televizija.

“Koncert u Palmiri predstavlja solidarnost ljudi iz svijeta kulture prema borbi protiv terorizma”, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Drugi koncert u organizaciji sirijskih vlasti zakazan je za večeras.

Sirijska vojska je poslije žestokih borbi i uz pomoć saveznika i ruske avijacije preuzela krajem marta kontrolu nad Palmirom nakon skoro godinu dana otkako su taj istorijski grad, koji se nalazi na Uneskovoj listi svjetske kulturne baštine, okupirale snage ekstremističke Islamske države.

Palmira ili “Nevjesta pustinje” poznata je po ostacima iz rimskog doba, a svojevremeno je privlačila hiljade turista svojim stubovima i hramom boga Bala. Od početka sirijskog sukoba u martu 2011, pljačkaši kradu predmete iz muzeja, dok su oštećeni ostaci drevnih građevina.

[mom_video type=“youtube“ id=“9b0hFIf4Zaw“]

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se