18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Radivojević razbija srpsko jedinstvo u Srebrenici?

SREBRENICA – Bivši zamjenik federalnog premijera i funkcioner SDA Desnica Radivojević blizu je odluke da kao nezavisni kandidat uđe u trku za načelnika opštine Srebrenica, što u strankama iz RS tumače kao potez čiji je cilj razbijanje srpskog biračkog tijela i konačni trijumf bošnjačkog kandidata, piše Glas Srpske.

Sve srpske stranke nedavno su podržale kandidaturu Mladena Grujičića kao zajedničkog kandidata za načelnika Srebrenice. Isti potez povukle su i bošnjačke političke partije i stale iza aktuelnog načelnika Ćamila Durakovića.

Ukoliko Radivojević uđe u srebreničku izbornu trku, biće ponovljen scenario sa posljednjih lokalnih izbora kada su srpske stranke izašle sa zajedničkim kandidatom, ali ih je pobjede koštao kontroverzni biznismen iz Prnjavora Radojica Ratkovac. On je kao nezavisni kandidat presudio trku između Vesne Kočević i Ćamila Durakovića osvojivši dovoljan broj srpskih glasova da obezbijedi pobjedu bošnjačkom kandidatu.

Radivojević za „Glas Srpske“ nije htio ni da potvrdi, ali ni da demantuje da će biti kandidat za načelnika Srebrenice.

– Razgovarao sam sa nekim mojim prijateljima o kandidaturi za načelnika. Ne znam još. Vidjeću. Nisam siguran. Sve je moguće – rekao je Radivojević i dodao da trenutno nije član nijedne stranke.

Ako odluči da se kandiduje, dodao je, javnost će o tome obavijestiti, a na pitanje kada bi mogao donijeti konačnu odluku, Radivojević je rekao da će se to desiti u iduća dva-tri dana.

Predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a Radomir Pavlović rekao je da se po Srebrenici uveliko priča da će Radivojević biti kandidat za načelnika.

– Radivojević je prije sedam dana bio na sjednici Glavnog odbora SDP-a u Srebrenici kojoj su prisustvovali čelnici stranke i vjerujem da se tada izrodila priča o kandidaturi – rekao je Pavlović.

On priznaje da Radivojevićeva kandidatura za načelnika ne bi išla u prilog koaliciji „Zajedno za Srebrenicu“ koja podržava Grujičića.

– Žalosno je ako mu je Durakovićeva pobjeda glavni motiv za kandidaturu. To bi bilo katastrofalno za Srbe, jer su Bošnjaci godinama vlast u Srebrenici i interese srpskog naroda su gurali u drugi plan – kazao je Pavlović ističući da analize pokazuju da Grujičić može pobijediti Durakovića ako ne bude „miniran“.

Predsjednik Opštinskog odbora SDS-a u Srebrenici Močilo Cvjetinović rekao je da će se Radivojević kandidovati ako bude dobio materijalnu podršku onih koji su protiv srpskih interesa.

– Nadam se da će njegova savjest konačno proraditi i da neće uraditi ono što je uradio prije 16 godina kada je otišao u SDA. Taj njegov postupak dovoljno govori o njemu – rekao je Cvjetinović.

Predsjednik DNS-a Marko Pavić kaže da se ne može govoriti o poštenim namjerama ako Radivojević odluči da se kandiduje za načelnika.

– Pozivamo Radivojevića da se ne kandiduje za načelnika i da se pridruži srpskim strankama koje su se odlučile za jednog kandidata za načelnika Srebrenice – rekao je Pavić.

Predstavnici svih devet srpskih političkih stranaka, koje djeluju u Srebrenici, prošlog mjeseca su postigle dogovor da imaju zajedničkog kandidata za načelnika opštine na idućim lokalnim izborima. Na jedinstvo srpskih stranaka u Srebrenici apelovao je i predsjednik RS Milorad Dodik pozivajući ih da se okupe oko jednog kandidata da bi za načelnika bio izabran Srbin. Iduće izbore ocijenio je ključnim za Srbe u Srebrenici podsjetivši da je isticanje nekoliko srpskih kandidata omogućavalo u ranijim godinama da pobijedi bošnjački.

Bošnjački odgovor

Moguća kandidatura Desnice Radivojevića mogla bi biti svojevrsni odgovor bošnjačkih stranaka na odluku Huseina Husejnovića da kao nezavisni kandidat uđe u trku za načelnika Srebrenice. Husejnovićev potez otvoreno su kritikovali Ćamil Duraković i predstavnici bošnjačkih stranaka.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se