18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

„Prosvjeta“ izdala više od stotinu naslova

ZVORNIK – U zvorničkoj osnovnoj školi „Sveti Sava“ otvorena je sinoć izložba knjiga, koje su izašle u izdanju Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ „Prosvjeta“ iz Zvornika.

Predsjednik SPKD „Prosvjeta“ Rade Perić rekao je novinarima da je izloženo više od storinu knjiga, koje će u nekoliko narednih dana moći da vide posjetioci na jednom mjestu.

„To su većinom knjige zvorničkih autora koje doprinose istorijskoj i kulturnoj baštini i grada Zvornika i Republike Srpske“, rekao je Perić.

On je naglasio da je cilj izložbe popularisanje izudavačke djelatnosti, popularisanje knjige, kao i narodnih običaja koji su opisani u jednom dijelu izloženih knjiga.

Ističući da srpski i drugi narodi imaju svoje divne običaje koje čuvaju i njeguju, Perić je podsjetio na narodnu izreku koja kaže: „Bolje da nestane selo, nego da nestanu običajui“.

„Treba da se vratimo našim izvornim običajima, da ih njegujemo, prenosimo s kljena na koljeno, da nam se ne desi zaborav koji je kolektivno prihvaćen kada je u bivšem sistemu zabranjen rad nacionalnih društava“, rekao je Perić.

Perić je podsjetio da SPKD „Prosvjeta“ osnovana u Zvorniku davne 1907. godine i da je aktivno radila sve do 1949. godine, kada je zabranjen rad nacionalnih društava u bivšoj Jugoslaviji.

„Obnovili smo SPKD ‘Prosvjetu’ u Zvorniku na Vidovdan 28. juna i ove godine slavimo 25. godina od obnavljanja ovog društva“, podsjetio je Perić.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se