13.4 C
Zvornik
05. октобра 2022.

Prije 25 godina ubijen prvi vojnik ЈNA Saško Gešovski

Vojnik Јugoslovenske narodne armije Saško Gešovski ubijen je na današnji dan prije 25 godina u Splitu kada je izvršen prvi oružani napad na pripadnike ЈNA.

Gešovski, koji je tada imao 19 godina, ubijen je na Đurđevdan 1991. godine dok je stražario ispred komande Vojnopomorske oblasti.

Mladića iz Kavadaraca /Makedonija/ ubila je razularena rulja koju je na demonstracije pozvao prvi predsjednik „demokratske Hrvatske“ Franjo Tuđman, piše današnja „Politika“.

Pred komandom je bilo više od 30.000 demonstranata sa šahovnicama koji su protestovali, navodno, zbog blokade sela Kijevo za koje su optužili ЈNA i Srbe.

U jednom trenutku su počeli da pucaju na vojnike, a jedan metak ispaljen iz gomile ubio je Gešovskog. Nikada nije utvrđeno ko je ubica.

Tokom napada na objekat ЈNA u Splitu ranjen je još jedan Makedonac Tonči Stojče iz Makedonske Kamenice, koji je pokušao da pomogne smrtno ranjenom Gešovskom.

Razularena rulja tada je umalo linčovala još jednog Makedonca, vojnika Svetlanča Nakova iz sela Laki kod Vinice. Snimak davljenja Nakova šokirao je tadašnju javnost. On je preživio ovaj napad.

Nakov je kasnije ispričao da ga je spasio vozač transportera Slave Јovanov koji je otkopčao kaiš na šljemu i uvukao ga u vozilo.

Prema njegovim riječima, mnogi demonstranti tada su bili naoružani.

Saško Gešovski bio je prvi vojnik koji je poginuo u tek započetom jugoslovenskom ratu, čija se uvertira odigrala četiri dana ranije u Borovu, kada je u napadu hrvatskih mupovaca na srpske teritorije poginulo 12 policajaca hrvatske i tri žitelja srpske nacionalnosti.

Tog istog dana, 2. maja, dogodila se i „Kristalna noć“ u Zadru kada je 2.000 hrvatskih ekstremista rušilo i opljačkalo srpsku imovinu u tom gradu.

Srbin i Hrvat poginuli su 31. marta u „Krvavom Vaskrsu na Plitvicama“, a mjesec dana ranije „Bitka za Pakrac“ okončala se bez ubijenih.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,108PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se