5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Predstoji instalisanje agrometeoroloških stanica

BRATUNAC – Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i kancelarija Razvojnog program UN u Srebrenici obezbijedile su 100.000 KM za 14 agrometeoroloških stanica čije instalisanje će uskoro početi u većim voćnim zasadima u regiji Birač i Bijeljina, potvrđeno je Srni u kancelariji UNDP-a.

Cilj postavljanja ovih stanica je unapređenje voćarstva i preventivna zaštita plantaža voća od grada i drugih nepovoljnih klimatskih faktora.

U cilju unapređenja i daljeg razvoja malinarstva u regiji Birač, u Bratuncu je u prethodnih mjesec dana održano više predavanja i radionica o integralnom uzgoju voća što će uskoro biti uslov za izvoz voća na tržište Evropske unije.

Primjenom integralne proizvodnje voća problem dobijanja sertifikata za izvoz maline i drugog voća iz regije Birač biće blagovremeno otkonjen.

Prema riječima načelnika za privredu bratunačke opštine Radenka Radovića, u posljednje dvije godine u ovoj opštini besplatno je podijeljeno oko pola miliona sadnica maline radi širenja proizvodnje ove kulture što je strateški razvojni cilj ove lokalne zajednice.

„Da bismo smanjili troškove nabavke i izbjegli kupovinu sadnog materijala neprovjerenog ili sumnjivog kvaliteta, u Kravici smo formirali rasadnik da bismo proizvodili kvalitetne sadnice za naše malinare“, kaže Radović.

On ističe da je oko 300 hektara zasađeno malinom u bratunačkoj opštini.

Uzgoj malina proširio se i na susjednu srebreničku opštinu gdje doživljava ekspanziju, a širi se i na područje opština Milići, Vlasenica i Zvornik.

Razvoj malinarstva u opštinama Bratunac i Srebrenica značajno podstiče Japanska razvojna agencija, obezbjeđujući besplatno sadnice, alat i mehanizaciju, te teoretsku i praktičnu pomoć japanskih poljoprivrednih stručnjaka.

Radović pojašnjava da će na cijelom području bratunačke opštine, gdje postoje plantaže maline i drugog jagodičastog voća, te gdje se organizuje plastenička proizvodnja povrća ove godine biti instalisani sistemi za navodnjavanje.

„To je projekat vrijedan četiri miliona maraka, a realizovaćemo ga zahvaljujući pomoći Vlade Republike Srpske, Svjetske banke, IFAD programa i opštine Bratunac, precizirao je Radović.

On kaže da se u bratunačkoj opštini godišnje proizvede oko 3.000 tona maline, a da je strateški cilj da se dostigne proizvodnja od 10.000 tona ovog voća odnosno da se stvore uslovi da većina domaćinstava ove opštine uzgaja malinu i da to bude izvor egzistencije i garancija sigurnog ostanka i opstanka stanovnika na selu jer će moći da žive od svog rada na svojim imanjima.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se