5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Obilježeno formiranja brigada sa sarajevskog područja

ZVORNIK – Služenjem pomena i polaganjem vijenaca na Centralni spomenik, u Zvorniku su danas obilježene 24. godine od formiranja Ilijaške, Ilidžanske, Hadžićke, Rajilovačke, Koševske i Vogošćanske brigade, te odata počast poginulim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu, pripadnicima policije i civilnim žrtvama rata sa područja bivših srpskih sarajevskih opština.

Predsjednik Boračke organizacija Republike Srpske Milomir Savčić naglasio je da su sve brigade Sarajevsko-romanisjkog korpusa, kao cjelina, ostvarile svoju istorijsku ulogu i dale ogroman doprinos stvaranju Republike Srpske, a prije toga odbrani i zaštiti srpskog naroda i srspkih ognjišta u zoni svoje odgovornosti.

„Ponosan sam što sam bio komandant jedinice koja je veliki broj borbenih dejstava izvela u zoni odgovornosti Sarajevsko-romanijskog korpusa, kao i sa drugim brigadama ovog korpusa“, rekao je Savčić.

Ističući da je Sarajevsko-romanijski korpus u potpunosti izvršio sve zadatke koje mu je istorija dodijelila, Savčić je rekao da je, nažalost, krajnji rezultat toga bio da su završetkom rata naši saborci i kompletan srpski narod bili primorani da, poslije pobjede u ratu, napuste svoje vjekovne teritorije.

„Ipak to je bio svojevrstan podvig i visok nivo svijesti da se učvrste temelji Republike Srpske i da se živi sa svojim narodom“, rekao je Savčić.

„Istovremeno, to je, na određen način, bila i poruka u veliko nepovjerenje i strah od bošnjačke vlasti koja je Dejtonom dobila naše teritorije i koja nije dala garanciju Srbima da ostanu na svojim teritorijama“, istakao je Savčić.

Savčić je naglasio da je zbog ratnih zasluga Sarajevsko-romanijski korpus heroj, jer je protiv sebe imao prvi korpus tzv Armiej BiH koji je tri puta bio brojniji.

Savčić je rekao da je Sarajevsko-romanisjki korpus u odbrambeno otadžbinskom ratu imao više od 4.500 poginulih boraca, čija su imena uklesana u crkvi Svetog Georija na Ravnoj Romaniji.

Predsjednik Gradske organizacije Udruženja ranih vojnih invalida Dragislav Mijanović rekao je da u toku odbrambeno-otadžbinskog rata Ilijaška brigada, koja je brojala 6.350 braca, imala 550 poginulih boraca i 1.300 ranjenih, od kojih su 800 trajni ratni invalidi.

„Okupili smo se ovdje na Centralni spomenik da odamo počast svim onim kojis u dali svoje živote za stvaranje Republike Srpske za našu slobodu u slobodu naših potomaka“, rekao je Mijanović.

On je naglasio da su na današnji dan prije 24. godine formirane Ilijaška, Vogošćanska, Igmanska, Koševska, Hadžićka i Rajilovačka brigada u sastavu Vojske Republike Srpske radi odbrane srpskog naroda u zoni svojih odgovornosti.

Mijanović je rekao da je Ilijaška brigada, koja je držala sjeveroistočni dio sarajevske regije u dužini od 140 kilometara, odlikovana ordenom Nemanjića za doprinos u stvaranju Republike Srpske i odbrani srpskog naroda.

Pomen je služilo mjesno seštenstvo, a vijence na Centralni spomenik položili su porodice poginulih boraca, gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, predstavnici brigada sa područja bivših sarajevskih opština, ratnih vojnih invalida i lokalnih boračkih udruženja.

Prema programu obilježavanja 24. godišnjice formiranja brigada sa područja bivših sarajevskih opština, u Domu omladine otvorena je izložba slika i prikazan film „Egzodus Srba s područja Sarajeva“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se