23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Novi pucanj u žrtve iz Dobrovoljačke

SARAJEVO, BANJALUKA – Bacanje svijeća i cvijeća nedugo nakon što su porodice ubijenih vojnika, preživjeli iz kolone JNA i zvaničnici napustili nekadašnju Dobrovoljačku ulicu u Sarajevu, gdje je obilježena godišnjica tog zločina, predstavlja njihovo ponovno ubijanje i vrijeđanje mrtvih.

U toj ocjeni saglasni su majke ubijenih vojnika, preživjeli vojnici iz Dobrovoljačke i predstavnici nevladinog sektora. Godišnjica zločina nad pripadnicima JNA i činjenica da za njega niko nije odgovarao ostala je u sjeni nezapamćenog incidenta. Odmah po završetku obilježavanja godišnjice stradanja vojnika JNA cvijeće i svijeće bačeni su u kontejnere. Kada su mediji objavili tu informaciju, cvijeće je izvađeno iz kontejnera i vraćeno na­ mjesto gdje je bilo. Ubrzo je, međutim, premješteno pored vijenaca koje su položili predstavnici „Zelenih beretki“ za svoje saborce nazivajući ih herojima odbrane Sarajeva, a na kraju je cvijeće završilo u Miljacki.

Bogdana Tomović, majka ubijenog regruta Zdravka Tomovića, kaže da su cvijeće i svijeće i ranije bacani, ali da se to krilo od javnosti.

– Svake godine kupimo po dvije ruže i ostavimo ih za našeg sina koji je ubijen u cvijetu mladosti. Znamo svaki put kada zapalimo svijeće i položimo ruže da će ih zgaziti i baciti, ali ove godine se našao neko human ko je objelodanio neviđeni vandalizam. Ne dozvoljavaju ni da svijeće dogore kako treba, ni da cvijeće makar malo stoji na mjestu zločina – kaže Tomovićeva.

Dodaje da su se i do sada suočavali sa najcrnjim uvredama i provokacijama.

– Porodicama su ranije kada su dolazile u Dobrovoljačku psovali i pobijenu djecu. Nikada niko nije odgovarao za zločin, a sada nas nakon toliko godina vrijeđaju zajedno sa našom ubijenom djecom – rekla je Tomovićeva.

Poručnik JNA Željko Pantelić, koji se 3. maja 1992. zatekao u Dobrovoljačkoj u koloni koja je napadnuta kada se mirno povlačila iz Sarajeva, kaže za „Glas Srpske“ da je bacanje cvijeća i svijeća koje su položile i zapalile ucvijeljene porodice pobijenih vojnika JNA so na nezaraslu ranu.

– Prošle su 24 godine od zločina i svako normalan će ovakav postupak protumačiti jedino kao novo poniženje i ruganje žrtvama. Mi se godinama borimo za istinu, a oni svakodnevno iznose nove laži kako su oslobađali i branili Sarajevo. Nikoga nismo napadali nego su cvijet mladosti pobili na najzvjerskiji način. Prije 24 godine pucali su u nevinu žrtvu, a sada to čine bacanjem cvijeća i svijeća – rekao je Pantelić i dodao da to zdrav mozak ne može razumjeti, opravdati ni shvatiti.

Direktor Centra za kulturu dijaloga iz Sarajeva Sanja Vlaisavljević rekla je za „Glas Srpske“ da je bacanje cvijeća postavljenog u znak sjećanja na ubijene u konvoju usred Sarajeva vandalizam.

– Tim činom vojnici su ponovo ubijeni i to pred očima svojih najbližih i javnosti BiH i svijeta. Da li je moguće pronaći ijednu riječ za odbranu vandalizma? Dakako da nije. Da li je moguće naći riječi opravdanja za vrijeđanje mrtvih? Dakako da nije. Znam ljude koji vrijeđaju mrtve samo da bi tako povrijedili žive. No, da li će uvrede mrtvih donijeti satisfakciju živima? Onima koji su spremni da vrijeđaju svetost smrti? Naravno da neće. Da li će obezglavljeni spomenici ojačati žive? Naravno da neće. Da li osveta vraća u život osvećene? Dakako da ne vraća. Da li oni koji se svete to čine iz ljubavi prema onima zbog kojih se svete? Dakako da ne. Čine to iz mržnje prema onima nad kojima se svete. Da li mržnja rađa ljubav? Dakako da ne. Da li smo, kada u nama nema ljubavi i praštanja, spremni na grijeh? Dakako da jesmo. Da li želimo da grijeh neko nama učini? Dakako da ne – naglasila je Vlaisavljevićeva.

Dodala je da, stoga, treba uvijek imati u vidu da drugi nikada nije izvan nas i da je on uvijek u nama.

Žrtve

– Ako to zaboravimo, zaboravili smo biti ljudi – poručila je Vlaisavljevićeva.

Predsjednik Udruženja porodica nestalih lica sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić kaže da bacanje svijeća i cvijeća u kontejnere, a potom u Miljacku pokazuje šta čeka Srbe.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se