18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Konferencija o projektima za zapošljavanje

ZVORNIK – U Zvorniku su prezentovani projekti zapošljavanja koje sprovode Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske i Zavod za zapošljavanje, kao i projekat koji sprovodi Gradska uprava Zvornik u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje.

Direktor Zavoda za zapošljavanje Miroslav Vujičić rekao je na konferenciji za novinare da će u ovoj godini Zavod za zapošljavanje zajedno sa Vladom Republike Srpske izdvojiti 15.000.000 KM za projekte zapošljavanja i samozapošljavanja, što je u odnosu na prethodnu godinu povećanje, jer je prošle godine izdvojeno 9.200.000 KM.

– Cilj nam je da zaposlimo 3.200 lica u ovoj godini, i naš akcenat je na zapošljavanju teško zapošljivih kategorija. Ukupno imamo četiri projekta od kojih svaki ima i potkomponente. Sredstva po jednom korisniku se kreću od 4.000 KM pa do 9.500 KM. Interesantan je projekat za pripravnike gdje smo planirali da zaposlimo 624 pripravnika od kojih su 274 djeca poginulih boraca, koliko ih ukupno i ima na Zavodu, i njih u potpunosti finansira Zavod. Projekti su otvoreni do 4. juna i koristim priliku da pozovem naše privrednike da apliciraju preko naših Biroa i Filijala. Zavod je na raspolaganju svima i vjerujem da ćemo ova sredstva iskoristiti na veoma kvalitetan način i direktno uticati na pitanje nezaposlenosti u Republici Srpskoj – rekao je Vujičić.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović je, prezentujući projekat zapošljavanja i samozapošljavanja lokalne zajednice, istakao da je u gradskom budžetu obezbjeđeno 320.000 KM za zapošljavanje 85 lica.

– Ova sredstva će pomoći da tridesetak naših mladih sugrađana dobiju prvo zaposlenje kao trajno, to su djeca svih obrazovnih profila iz kategorija djece poginulih boraca i ratnih vojnih invalida i očekujemo će se tu vrlo brzo biti raspisani konkursi od strane poslodavaca. Takođe, u našem programu je i 55 pripravnika, sve finansirano iz lokalnog budžeta, gdje mi poslodavcima dajemo subvencije u iznosu od 80 procenata bruto ličnog dohotka. Trajanje subvencija je 12 mjeseci za visoku, 9 mjeseci za višu i 6 mjeseci za srednju stručnu spremu. Mi ukupno imamo prijavljenih potreba naših poslodavaca za preko 200 radnika i zbog tako velikog interesovanja mislim da ćemo pokušati da u budžetu obezbjedimo još sredstava kako bi smo proširili mogućnosti da se još više ljudi zaposli – najavio je Stevanović.

On je istakao da će sljedeće nedelje biti donesena Odluka i upriličeno potpisivanje ugovora sa poslodavcima.

– Zahvaljujemo se republičkom Zavodu za zapošljavanje i direktoru što će i ove godine Zvornik učestvovati u njihovim projektima zapošljavanja, kao dio zapošljavanja na nivou cijele Republike Srpske. Hvala i svim poslodavcima koji su danas ovdje sa nama i koji u teškim uslovima obavljaju svoju svakodnevnu djelatnost, a nalaze prostora da primaju i daju šansu mladim ljudima da dođu do zaposlenja, što je danas najdragocjenije za mladog čovjeka – rekao je Stevanović.

Šef zvorničkog Biroa za zapošljavanje Goran Petrović napomenuo je da se putem projekata zapošljavanja u prethodnoj godini u Zvorniku zaposlilo 125 lica i izdvojeno je oko 500.000 KM.

– Novina u odnosu na ranije kada se izdvajalo od 2.000 do 2.500 KM po nezaposlenom licu je povećanje na 4.000 KM i takođe što će se ugovori praviti na neodređeno vrijeme. Zavod će nakon godini dana nastaviti da prati da li su ti radnici i dalje u radnom odnosu, što ranije nismo radili, a na šta nam povećani iznos daje pravo. Inače, u prethodnom periodu poslodavci su zaržavali većinu radnike, što je za svaku pohvalu – naglasio je Petrović.

On je dodao da za nove projekte za zapošljavanje u Zvorniku već vlada veliko interesovanje.

– Očekujemo da će ovdje biti veoma veliki broj zaposlenih, a Biro je na raspolaganju svim poslodavcima. Prilikom odabira pripravnika sredstva će biti ravnomjerno raspoređena po filijalama, dok će sve ostalo zavisiti od djelatnosti preduzetnika i lica koja su zainteresovana za samozapošljavanje – napomenuo je Petrović.

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske i Zavod za zapošljavanje raspisali su Javni poziv poslodavcima i nezaposlenim licima za korištenje sredstava po projektima zapošljavanja u 2016. godini i to:

„Projekat podrške zapošljavanju u privredi Republike Srpske u 2016. godini“;

„Projekat podrške zapošljavanju i samozapošljavanju djece poginulih boraca Vojske Republike Srpske, ratnih vojnih invalida VRS i nezaposlenih demobilisanih boraca VRS u 2016. godini „Zajedno do posla““;

„Projekat podrške zapošljavanju lica iznad 45 godina starosti“;

„Projekat podrške sticanju radnog iskustva mladih u statusu pripravnika u 2016. godini“

Gradska uprava Zvornik u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje sprovodi „Projekat zapošljavanja i samozapošljavanja; djece poginulih boraca VRS, djece ratnih vojnih invalida VRS, demobilisanih boraca VRS i pripravnika visoke, više i srednje stručne spreme u Zvorniku“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se