8.1 C
Zvornik
21. април 2024.

Džaferović bio obaviješten o terorističkim aktivnostima mudžahedina

BANJALUKA – Nekadašnji ratni načelnik Centra službi bezbjednosti Zenica i aktuelni poslanik SDA u Predstavničkom domu parlamenta BiH Šefik Džaferović bio je obaviješten o terorističkim aktivnostima pripadnicima zloglasnog odreda „El mudžahedin“, o čemu govore dokumenti, izvještaji i telefonski transkripti.

Iz Džaferovićevih zabilješki jasno se vidi da je njegova služba kroz operativno-obavještajnu operaciju „Kinšasa“ stalno prisluškivala mudžahedine, vršila skrivene pretrese vozila, izdavala sredstva za uhođenje, te njihovo praćenje i nadziranje.
Prema tim zabilješkama, Džaferović je znao kako i kada će se desiti brutalna ubistva zarobljenih srpskih vojnika u Vozući, egipatskih pripadnika UNPROFOR-a i pripadnika zapadnih humanitarnih organizacija, navodi RTRS.

Operacijom „Kinšasa“ zabilježena je stalna komunikacija komandanta mudžahedina Abu Malija sa glavnim „bezbjednjakom“ odreda „El mudžahedin“ Ajmanom Abdurahmanom, a u transkriptu jednog od njihovih razgovora o regrutovanju novih lica u ovaj zloglasni odred navodi se da je u Tursku stiglo 50 Avganistanaca koji žele da dođu u BiH u taj odred.

Po nalogu Alije Izetbegovića stvorena je nova vojno-obavještajna operacija „Vranduk“ slična operaciji „Kinšasa“, zahvaljujući kojoj su Džaferović i komandant Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakib Mahmuljin u potpunosti bili obavješteni o planovima mudžahedina o brutalnim ritualnim odsjecanjima glava srpskim vojnicima.

Zahvaljujući ovoj operaciji Džaferović je sve vrijeme znao o planiranim ubistvima i organizovanju snimanja tih ubistava od 11. septembra do 14. decembra 1995. godine.

U zvaničnom dokumentu takozvane Armije BiH, vidljivo je da je Džaferović obaviješten o premještanju 10 pripadnika njegove Službe bezbjednosti u odred „El mudžahedin“.

Značajan je i dokument sudskog vještaka Medihe Brkić-Sevajdžić koji opisuje prvo iskopavanje srpskih žrtava na Ozrenu u kojem se navodi da nijedna od ekshumiranih žrtava nema glavu, a većini su odsječena tri prsta.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se