3.4 C
Zvornik
23. марта 2023.

Tajna noćna obuka: Albanski teroristi pozivaju na mobilizaciju (VIDEO)

KOSOVSKA MITROVICA – Naoružani članovi Albanske narodne armije (ANA) u rejonu Kosovske Mitrovice pozvali su na mobilizaciju svoje borce, prenio je albanski portal Veriu.info.

Na snimku objavljenom na ovom albanskom portalu, koji prenosi srpski portal „Kossev“, borci su pozvani na borbu i davanje zakletve.

– Pozivam borce da se spreme za dodatnu borbu za zaštitu naših nacionalnih interesa jer paralelne strukture na sjeveru Kosovske Mitrovice muče autohtone Albance, dok naši bivši saradnici koji su danas na vlasti na Kosovu pohlepno pune svoje džepove parama. S druge strane, to ne objašnjava sporazum o Zajednici srpskih opština. Paralelne strukture koje i danas postoje u Mitrovici muče autohtone Albance i ne dopuštaju im da se vrate svojim kućama. Јa, kao glavni komandant ANA, pozivam vas da se pripremite za dalji rad na zaštiti nacionalnih interesa – kaže anonimni komandant u pismu koje je pročitano na smotri.

Veriu.info dalje prenosi izjavu „jednog od lidera brigade“ koji kaže da je ANA bila prisutna „u različitim dijelovima Kosova, ali i u Albaniji, Makedoniji i Preševskoj dolini“, te da su organizovani i dobro obučeni, a mogu brzo i da se mobilišu.

Ponovno pojavljivanje ANA, piše pomenuti portal, proizilazi iz zabrinutosti za okolnosti u albanskim zemljama na 13. godišnjicu terorističkog napada na željeznički most u mjestu Ložište. Veriu.info takođe navodi da pripadnici brigade smatraju pripadnike NATO svojim prijateljima. – NATO je ANA-in prijatelj i prijatelj kosovskih institucija – kaže jedan od članova brigade. Isti neimenovani član terorističke grupe tvrdi da ANA ima podršku „velikog dijela stanovništva u svim krajevima Kosova“. Podršku im navodno pružaju i „jedinice, bataljoni i brigade“.

General Momir Stojanović, nekadašnji direktor Vojno-bezbjednosne agencije, smatra da je snimak pripadnika ANA-e koji prete dokaz da predstavnici međunarodne vlasti od juna 1999. do danas nisu razoružali nekadašnju OVK, niti oružje stavili pod kontrolu.

Prema njegovom mišljenju, veći dio tog oružja je i dalje kod nekadašnjih pripadnika OVK, a posljednji snimak pokazuje da stanje na KiM može da eskalira.

– Cilj tog snimka je da psihološki utiče i na Srbe na KiM i pokaže im da je OVK i dalje tu i šta im se može desiti ukoliko ne priznaju takozvanu državu Kosovo. Sve to je potvrda da međunarodna zajednica nije uspjela u naporima da se Srbi i drugi nealbanci osejćaju bezbjedno, kao i da Albanci nisu odustali od stvaranja velike Albanije i da neće birati sredstva da taj san ostvare.

Ukoliko međunarodna zajednica želi da smiri situaciju, mora da razoruža sve nekadašnje pripadnike OVK, da oružje stavi pod kontrolu, ali i da što prije počne s radom sud za zločine koje je počinila OVK – kaže Stojanović. On kaže da je „važno da međunarodna zajednica odgovori da li je ANA na spisku terorističkih organizacija“.

– Ne isključujem mogućnost oružanih provokacija – kaže Stojanović.

Šta je Albanska narodna armija?

ANA se prvi put pojavila na Kosovu nakon 1999. Iako je njihovo postojanje na početku demantovano od međunarodnih snaga na KiM, sve češće su se u javnosti čuli izvještaji o napadima na građane srpske nacionalnosti, a zatim su uslijedila i saopštenja za štampu te organizacije. Najpoznatija vojna akcija ANA bila je miniranje mosta u Ložištu, na sjeveru Kosova, kada su dvojica njihovih članova Islam Beriša i Hamza Behrami poginuli, a UNMIK je indirektno priznao njihovo postojanje označivši ih kao terorističku organizaciju. Dragišić:

Prijetnje treba uzeti ozbiljno

Zoran Dragišić, profesor Fakulteta za bezbjednost, kaže da je riječ o udruženju „mladih snaga“ OVK kojima stariji teroristi predstavljaju inspiraciju. – Preijtnje treba uzeti ozbiljno jer je situacija na Kosovu takva da su sukobi uvijek mogući. Postoji sasvim dovoljno oružja, a ljudi su radikalizovani. Bojim se da među Albancima postoje fanatici – kaže Dragišić.

[mom_video type=“youtube“ id=“X9fN2Cmiip8″]

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
974PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se