5.9 C
Zvornik
25. април 2024.

„Srna“ – medijski simbol Srpske

BIJELJINA – Novinska agencija Republike Srpske „SRNA“ obilježava sutra 24 godine postojanja i krsnu slavu Blagovijesti.

Svojom angažovanošću i predanim radom „SRNA“ je postala medijski simbol Republike Srpske i za svoj rad dobila visoka odlikovanja od institucija Srpske.

Agencija je neodvojivo vezana za nastanak Republike Srpske i predstavlja jednu od njenih najstarijih i najznačajnijih institucija.

Osnovana je 7. aprila 1992. godine na Palama, odlukom Narodne skupštine tadašnje Srpske Republike BiH, kao Srpska novinska agencija „SRNA“ – prva srpska novinska agencija u istoriji.

Odlukom Vlade Republike Srpske 27. marta 2008. godine dobila je svoj sadašnji naziv – Novinska agencija Republike Srpske „SRNA“.

„SRNA“ je bila je prvi medij srpskog dijela BiH i stvorena je u času kada su već započinjali ratni sukobi i kada su glavni predratni mediji u tadašnjoj Socijalističkoj Republici BiH bili pod ratnom i propagandnom kontrolom takozvane Republike BiH.

„SRNA“ je od tada prikupila, obradila i objavila oko milion i po informacija – od novinskih vijesti preko intervjua, analiza, osvrta, foto i fono izvještaja… Dnevno objavljuje, u prosjeku, oko 250 informacija.

„SRNA“ ima 12 informativnih servisa kojima prati zbivanja u Republici Srpskoj, Federaciji BiH, Srbiji, Crnoj Gori i ostalim zemljama regiona, EU, Rusiji i svijetu.

Osim pisanog, „SRNA“ ima foto i fono servis. Ova dva servisa nadopunjuju novinarske forme Agencije, ali predstavljaju i specifične cjeline koje pružaju korisnicima posebnu informaciju.

„SRNA“ će od sutra napraviti još jedan veliki korak – stavljanjem u funkciju video servisa čime će upotpuniti ponudu svojim korisnicima.

Agencija svoje informacije plasira na područje Srpske, BiH, Srbije i cijelog regiona, ali i u svijet posredstvom ugovora i saradnje sa najvećim globalnim agencijskim mrežama.

Za sve ove godine kroz Srnu je prošao veliki broj novinara, ali i prevodilaca i drugog osoblja. U Agenciji je trenutno zaposlen 71 radnik, dok status honorarnog saradnika ima 29 radnika.

Sjedište Srne je u Bijeljini, dok su veća dopisništva osnovana u Istočnom Sarajevu, Banjaluci i Beogradu. „SRNA“ ima dopisnike u svim gradovima Srpske i skoro u svim opštinama. Osim dopisništva u Beogradu, Agencija u Srbiji ima dopisnike u Novom Sadu i Nišu, te u Crnoj Gori, u Podgorici.

Zahvaljujemo svim korisnicima na dosadašnjoj saradnji, a „SRNA“ će nastaviti svoj neprekidni informativni rad za dobrobit Republike Srpske i njenih građana.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se