18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Slučaj Đukić: Srbija nije obavezna da prizna presudu Suda BiH

Advokat Krstan Simić rekao je da je zabluda da je pravosudna i državna vlast Srbije obavezna da prizna presudu Suda BiH generalu Novaku Đukiću.

Đukić je pojasnio da, iako postoji sporazum između dvije zemlje o međusobnom priznavanju sudskih odluka, to ne znači da Srbija automatski treba da “udari drugi pečat na istu presudu”.

“Prije njenog prihvatanja, mora se odlučiti da li je presuda Suda BiH u skladu sa propisima, standardima, zaštitom ljuskih prava i na kraju sa sudskom praksom Srbije”, izjavio je za “Večernje novosti” advokat iz Banjaluke Simić, koji će biti novi član odbrane generala Đukića.

On je naglasio da Srbija prema generalu Đukiću treba da uspostavi iste standarde koje je primijenila prema Iliji Jurišiću, koji je bio osuđen jer je, prema optužnici, naredio napad na kolonu vojnika JNA koja se povlačila iz Tuzle 1992. godine.

“Posljedice su desetine ubijenih i ranjenih mladića. Apelacioni sud u Beogradu je krajem decembra Jurišića oslobodio odgovornosti”, podsjetio je Simić.

Prema njegovim riječima, ukoliko se prema Đukiću primijene drugačija pravila, onda je to diskriminacija i narušavanje standarda koje je sama Srbija uspostavila.

On je ukazao da ni Sud BiH ne prihvata presude drugih država, pa je tako prepolovio kaznu Ognjenu Šimiću, osuđenom u Hrvatskoj.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se