5.4 C
Zvornik
25. април 2024.

SIPA otvorila istragu o Balkan Investment Banci

BANJALUKA – Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH uputila je službeni zahtjev da im se dostavi Zapisnik Deviznog inspektorata Republike Srpske o izvršenoj kontroli Balkan Investment Banke, saznaje poslovni portal Capital.ba.

„SIPA je prije 10-tak dana uputila zahtjev da joj se dostavi ovjerena kopija Zapisnika Republičkog deviznog inspektorata o izvršenoj inspekcijskoj kontroli Balkan Investment Banke koja je urađena 17. decembra 2013. godine“, rekao je dobro obaviješten izvor Capital.ba, dodajući da institucije RS još nisu odgovorili na zahtjev SIPA –e

inspekcija u balkan investment banciDirektorica Deviznog inspektorata RS Zorica Cvijanović rekla je da ona još nije vidjela službeni zahtjev Agencije za istragu i zaštitu BiH (SIPA).

„Zapisnik o izvršenoj kontroli mi smo davno već dostavili MUP RS i Specijalnom tužilaštvu i BIB. Možda ga je tražila i SIPA, ali ja ga još nisam dobila. Ako nam stigne njihov službeni zahtjev postupićemo u skladu sa zakonom“, rekla je Cvijanović.

Odgovornost Slavice Injac

Otvaranje istrage o poslovanju Balkan Investment Banke, danas Banke Srpske, nastavak je sveobuhvatne višemjesečne istrage koju SIPA i Tužilaštvo BiH provodi o Fabrici glinice „Birač“ Zvornik i povezanih firmi dok su njima upravljali Litvanci i Ukio banka.

Proširenje istrage i na Balkan Investment Banku na osnovu našeg pisanja dolazi u vrlo nezgodnom trenutku za brojne funkcionere, posebno direktoricu Agencije za bankarstvo RS Slavicu Injac koja se već nalazi u kućnom pritvoru zbog Bobar banke.

Postaviće se pitanje njene odgovornost i u ovom slučaju šta je kao regulator bankarskog tržišta znala da se dešava u BIB i šta je po tom pitanju preduzela, odnosno šta nije znala da se dešava, a po zakonu je morala znati.

Drugo, Mira Bjelac je bila predsjednik Kreditnog odbora i direktor Kreditnog sektora u Balkan Investment banci kada je odobreno najviše neobezbjeđenih kredita fiktivnim firmama, da bi nakon toga postala predsjednik Upravnog odbora Agencije za bankarstvo RS.

SIPA hvata krupne ribe

Nezavisno od istrage SIPE, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je 20. novembra prošle godine podnijelo Specijalnom tužilaštvu RS izvještaj o počinjenom krivičnom djelu organizovani kriminal protiv 21 lica koja su osumnjičena da su oštetila Balkan Investment banku za više od 56 miliona maraka.

Među tim licima protiv koje je MUP podnio prijavu, nema najzvučnijih imena, odnosno najodgovornijih u RS koji su više od decenije tolerisali kriminal u Balkan Investment Banci i FG Birač, piše Capital.ba,

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se