9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Sastanak o referendumu kod predsjednika Republike Srpske

U Banjaluci će danas biti održan sastanak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predstavnika vlasti Srpske, predsjednika parlamentarnih stranaka u parlamentu BiH iz Republike Srpske, te predstavnika Srpske u institucijama BiH.

Sastanak se održava na inicijativu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, povodom dogovora o daljem preduzimanju mjera u vezi sa stavovima iz izjave potpisane 29. novembra 2015. godine.

Zvaničnici iz Republike Srpske saglasili su u zajedničkoj izjavi potpisanoj 29. novembra prošle godine da Narodna skupština donese odluku i raspiše referendum na kome bi narod odlučio da li prihvata odluku Ustavnog suda BiH o ukidanju Dana Republike 9. januara.

“Republika Srpska nastaviće da slavi Dan Republike 9. januar u skladu sa Zakonom o praznicima Srpske, koji u sebi ne sadrži elemente diskriminacije, ne ugrožava nacionalni i vjerski identitet i ravnopravnost ni jednog od tri konstitutivna naroda, i u potpunosti odgovara univerzalnim vrijednostima i evropskim tekovinama”, navodi se u zajedničkom izjavi.

Izjavu su potpisali Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, predsjednik Vlade Srpske Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH iz Srpske Mladen Ivanić, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Mirko Šarović, predsjedavajući Doma naroda u parlamentu BiH Ognjen Tadić, te lideri SDS-a Mladen Bosić, PDP-a Branislav Borenović, DNS-a Marko Pavić, SP-a Petar Đokić i NDP-a Dragan Čavić.

Odluka Ustavnog suda BiH od 26. novembra kojom se pojedine odredbe Zakona o praznicima Republike Srpske proglašavaju neusklađenim sa Ustavom BiH, kako se navodi, neprihvatljiv je politički akt čiji je cilj negacija legaliteta i legitimiteta Srpske i ustavnopravnog poretka BiH ustanovljenog Dejtonskim sporazumom i kao takva se ne može primijeniti i traži se poništavanje te odluke.

“Odluka je donesena uticajem međunarodnih sudija, što potvrđuje da Ustavni sud nije samostalan i nezavisan, te odbijamo bilo kakvo miješanje međunarodnih sudija u proces donošenja odluka suda, kao i pritiske međunarodnih predstavnika da se ovakva odluka implementira”, ističe se u izjavi.

Ovom izjavom daje se podrška Deklaraciji parlamenta Srpske od 17. aprila povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti zakona o praznicima Srpske pred Ustavnim sudom BiH.

“Odluka Ustavnog suda od 26. novembra je u funkciji revizije istorijskih događaja, usljed kojih je nastala Republika Srpska 9. januara 1992. godine, što je apsolutno neprihvatljivo”, navodi se u izjavi.

Ovim dokumentom poziva se Narodna skupština Srpske da i ubuduće odbaci sve odluke Ustavnog suda BiH, donesene preglasavanjem, koje budu zadirale u statusna pitanja Srpske.

Potpisnici izjave zatražili su tada od Parlamentarne skupštine BiH da u roku od 120 dana usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH koji bi podrazumijevao donošenje odluka sa učešćem najmanje jednog sudije iz svih konstitutivnih naroda i oba entiteta, te da po tom zakonu u Ustavnom sudu ne bude stranih sudija.

Istakli su da će, ukoliko se u roku od četiri mjeseca ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu BiH, političke partije u tom roku donijeti odluku da li će učestvovati u daljem radu zajedničkih institucija BiH i o tome potpisati zajedničku izjavu.

Početak današnjeg sastanka zakazan je za 14.00 časova u Palati Republike, saopšteno je iz kabineta predsjednika Republike Srpske.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se