3.1 C
Zvornik
18. април 2024.

SAD: Finansirali smo „Panamske papire“

Vlasti SAD su putem svoje Agencije za međunarodni razvoj finansirali novinare koji su sprovodili istraživanje ofšor skandala, ali nisu se miješali u njihov posao.

Ovo je izjavio portparol Stejt departmenta Mark Toner.

„Novinari su dobijali sredstva iz raznih izvora, uključujucći i od američkih vlasti. Te organizacije nisu dobijale pare od Јu-Es ejda kako bi istraživale konkretne zemlje ili ljude, već da sprovode nezavisna istraživanja“, rekao je on.

Toner je ocijenio da SAD nisu unapred imale informacije o tom istraživanju, kao ni o rezultatima koje su postigli novinari, jer se, kako je rekao, nisu miješale u njihov posao.

Istovremeno, on je rekao da vlasti SAD nisu odgovorne za objavljivanje „Panamskih papira“.

„Poričem bilo kakvu odgovornost za objavljivanje tih dokumenata“, rekao je on i dodao da su američke vlasti jasno dale do znanja da ne žele da govore o sadržini tih tajnih dokumenata.

Objavljena istraživanja Međunarodnog udruženja novinara o ofšor imovini 12 svjetskih lidera, poznata i kao „Panamski papiri“, imala su efekat bombe.

Dok su neki eksperti ocjenjivali verodostojnost objavljenih podataka i tražili izvor curenja, drugi su se zapitali ko je od svetskih lidera glavna meta prikupljanja kompromitujućih informacija.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se