20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Rusi su ponovo velika sila

DENVER – Rusija je uradila ono što je izgledalo nevjerovatno, postala je velika sila i popunila vakuum koji su ostavile nekadašnje velike imperije, ocjenjuje američki politikolog DŽonatan Adelman.

Nakon završetka „Hladnog rata“ izgledalo je da Rusija dotučena, navodi on za „Hafington post“ i napominje da ova zemlja danas ponovo predstavlja izazov za Zapad, koji gubi moć i uticaj.

Adelman, profesor na univerzitetu u Denveru, navodi da Japan, koji je svojevremeno porazio rusku vojsku i okupirao veliki dio Kine, više nije velika sila.

Isto se može reći i za evropske zemlje poput NJemačke, Francuske i Velike Britanije.

Unutrašnji problemi trenutno su za njih važniji od međunarodnih, a takva situacija uslovljena je niskim ekonomskim rastom, unutrašnjim problemima, razdorom u EU i izbjegličkom krizom.

SAD ima snažnu ekonomiju i zadržava liderstvo u oblasti tehnologija i troškova odbrane, što Americi daje prednost nad Rusijom, navodi Adelman.

Međutim, ekonomija SAD presporo se obnavlja poslije krize, industrijski sektor bilježi pad, a vlasti razmišljaju o redukovanju vojske i smanjenju američkog prisustva na Bliskom istoku.

Velika izdvajanja za odbranu omogućila su Rusiji da obnovi vojsku i održava nuklearni arsenal, piše Adelman.

Osim toga, u Rusiji postoji skoro milion prvorazrednih naučnika, inženjera i drugih stručnjaka od kojih su mnogi angažovani u vojnoj sferi.

Ono što je bilo nezamislivo postalo je realnost – Rusija nastupa kao potencijalno velika sila, koja predstavlja izazov za Zapad, zaključuje Adelman.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se