20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Podignut prag za ulazak u parlament

SARAJEVO – Predstavnički dom Parlamenta BiH usvojio je juče prijedlog radne grupe koja je mjesecima radila na definisanju izmjena izbornog zakonodavstva da cenzus na stranačkoj listi za osvajanje mandata na lokalnim izborima bude podignut sa pet na deset, a na opštim na 20 odsto.

Usaglašen je i amandman kojim se zadržava obaveza da na kandidatskim listama bude 40 odsto kandidata manje zastupljenog pola, a uvedena je obaveza da među prva tri imena na listi jedno mora biti iz reda manje zastupljenog pola. Poslanici su usvojili zaključak da prijedlog izmjena zakona bude upućen Domu naroda koji ga je usvojio po hitnom postupku.

Pred poslanicima se našlo čak pet prijedloga za izmjene Izbornog zakona BiH, a tokom rasprave su isplivali različiti stavovi u vezi sa Mostarom, dok su izneseni i zahtjevi za promjenu statusa Srebrenice. Prijedlog za Mostar ponudili su HDZ BiH, SDP i DF, te SDA i SBB. Poslanik SNSD-a Dušanka Majkić ukazala je da se nikada nije desilo da imaju tri zakona za isti slučaj i upitala predlagače šta su u vezi sa Mostarom čekali posljednji dan i gdje im je odgovornost.

Šef Kluba poslanika SDS-a Aleksandra Pandurević istakla je da je Mostar pitanje za sve u BiH.

– SNSD i SDS jedinstveno zastupaju stavove Koordinacije srpskih organizacija u Mostaru i da dogovor nije moguć bez nas – naglasila je Pandurevićeva.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Staša Košarac rekao je da Bošnjaci i Hrvati ne mogu očekivati podršku Srba kada ignorišu srpske prijedloge.

– SNSD će oštro odgovoriti na ignorantski odnos koji su stranke sa bošnjačkim i hrvatskim predznakom pokazale prema prijedlozima zakona o Ustavnom sudu BiH i zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH. Kako neko od nas može da očekuje da podržimo bilo koji prijedlog za Mostar, ako ne uvažava suštinske interese srpskog naroda i RS – kazao je Košarac.

Poslanik SDP-a Saša Magazinović iznio je tvrdnju da se vladajuća većina dogovorila da podrži hitnu proceduru za prijedloge zakona o Mostaru, ali da ih ne podrži na glasanju.

– Ako je tako, besmisleno je razgovarati o njima – rekao je Magazinović i dodao da ima i glasina da su SDA i HDZ BiH postigli dogovor o izborima u Mostaru.

Damir Bećirović iz DF-a tvrdio je da se već zna i ko će biti gradonačelnik Mostara i njegov zamjenik.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Šefik Džaferović iz SDA ocijenio je da prijedlog te stranke i SBB-a nudi ravnopravnost svih i građana i konstitutivnih naroda i ostalih u Mostaru.

– Odbacujem svaku tvrdnju koja ide u tom pravcu da je došlo do dogovora da ne prođe nijedan od ovih zakona – kazao je Džaferović.

Njegov stranački kolega Sadik Ahmetović istakao je da ne zna da li će uopšte glasati za bilo koji prijedlog ako se u izmjenama Izbornog zakona ne tretira i Srebrenica.

Zanimljiv stav imao je i poslanik BPS-a Zaim Backović.

– Znate na šta meni ovo liči? Koliko žaba ima baba. Koliko polova imamo? Zaboravljamo da imamo hermafrodite? Čemu smijeh? Ima veliki broj muškaraca koji se mogu podvesti pod žene i veliki broj žena koji se mogu podvesti pod muškarce – kazao je Backović.

Centralna izborna komisija BiH najavila je da će 4. maja raspisati izbore, a do tada je potrebno da Parlament BiH usvoji izmjene izbornog zakonodavstva da bi one mogle biti primijenjene na izborima 2. oktobra.

Viša starosna granica za vojsku

Delegati su na redovnoj sjednici Doma naroda podržali izmjene Zakona o službi u Oružanim snagama BiH kojima je pomjerena starosna granica za penzionisanje oficira sa 55 na 57 godina i podoficira sa 50 na 55 godina.

Dužina službe za profesionalne vojnike angažovane na poslovima deminiranja produžena je do 38. godine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se