20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Pet velikih koalicija u borbi za lokalnu vlast

SARAJEVO, BANJALUKA, MOSTAR – Politički faktori u BiH, stranke, pojedinci i koalicije finaliziraju posljednju fazu pregovora, koji će odrediti na koji način i u kojoj formi će izaći na lokalne izbore 2. oktobra.

Iako je bilo različitih interpretacija (ne)mogućnosti njihovog koaliranja, u prošli petak zvanične pregovore započeli su DF i SDP, dvije najjače stranke ljevice, očito zabrinute zbog jačanja partija desnog centra, pogotovo zbog mogućnosti da izgube Tuzlu kao bastion bh. ljevice.

Pregovore otpočinju i partije okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS), razgovori o izborima uveliko traju unutar Saveza za promjene, kao i u sklopu koalicije SDA – SBB, dok iz SNSD-a najavljuju finaliziranje dogovora s partnerima (SP i DNS) u narednih sedam dana.

Zlatko Miletić, generalni sekretar DF-a, kaže da nije samo SDP partija s kojom će pregovarati.

„Vidjećemo kako će se pregovori odvijati. Naravno da u FBiH postoje mjesta gdje nam je bitno da pobijedi, ne DF, već ljevica, tako da smo na stanovištu da podržimo najbolje ljude“, ističe on.

Dakle, DF i SDP, a moguće i Naša stranka (naročito u sarajevskim općinama) pa i HDZ 1990, biće u grupi nasuprot kojih će, sasvim izvjesno, barem što se FBiH tiče, stajati SDA i SBB, odnosno partije okupljene oko HDZ-a. I ta tri bloka, nasumnjivo, daće gotovo sve načelnike i gradonačelnike u FBiH.

Mirsad Đonlagić, potpredsjednik SBB-a, ističe da koalicija ove dvije partije podrazumijeva zajednički nastup na svim nivoima, i to kroz duži period.

„Mi smo apsolutno shvatili šta je interes bošnjačkog naroda i države u cjelini. Naš dogovor za lokalne izbore podrazumijeva podršku zajedničkim kandidatima, ali bez zajedničkih lista“, pojašnjava Đonlagić.

Borjana Krišto, zamjenik predsjednika HDZ BiH, naglašava da je HNS utvrdio stav da partije okupljene u ovaj politički savez idu zajedno na izbore, „pogotovo u mjestima gdje je ugrožen interes hrvatskog naroda“.

„Donesen je zaključak da predsjednik HNS-a (Dragan Čović) obavi razgovore sa svim strankama te očekujemo da ćemo za nekih petnaestak dana imati političke stavove“, ističe Krišto.

Iako je situacija u RS pomalo specifična zbog činjenice da su vladajuće i opozicione partije u nekim lokalnim sredinama „isprepletene“ u vlasti, pozicije su i ovdje potpuno jasne.

Igor Žunić, zamjenik šefa Kluba poslnika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS, rekao je kako još nije „podvučena crta“ na pregovore sa SP-om i DNS-om.

„Nadam se da ćemo sve definisati u narednih sedam dana, jer ne postoje problemi na terenu“, kaže Žunić.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, navodi da su partije Saveza za promjene u intenzivnim pregovorima u vezi s utvrđivanjem zajedničkih kandidata za načelnike i gradonačelnike.

„Uvjeren sam da ćemo u SzP uspjeti da prevaziđemo lične animozitete pojedinaca u nekim lokalnim zajednicama. Do sada smo već postigli neku vrstu dogovora za dvije trećine opština i gradova“, ističe Borenović.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se