23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Ožiljak urezan u istoriju grada

Ubijen je policajac, dva su ranjena sa trajnim posljedicama, napadnuta je institucija bezbjednosti Republike Srpske, a Tužilaštvo BiH i nadležni za ova pitanja ne oglašavaju se ni godinu dana nakon terorističkog napada, napominje Anđelko Đurić

Piše: Milorad GUTALJ

ZVORNIK – U srijedu, 27. aprila, navršava se godina dana od terorističkog napada na Policijsku stanicu u Zvorniku, u kome je terorista Nerdin Ibrić iz zvorničkog naselja Kučić Kula zvjerski ubio policajca Dragana Đurića /48/ i ranio policajce Stevu Milovanovića i Željka Gajića.

Anđelko Đurić
Anđelko Đurić

Anđelko Đurić, brat ubijenog policajca, kaže za Srnu da je porodica Đurić izgubila svog Dragana u miru, što je još tragičnije.

„Draganovom smrću, porodica Đurić po drugi put preživljava tragediju, pa dobro znamo kako se nositi sa ovim bolom jer smo u ratu, juna 1992. godine, izgubili glavu porodice Nikolu u napadu muslimanskih snaga na Željavu kod Banovića“, navodi Anđelko.

On ističe da se ovakve stvari ne smiju minimizirati, olako shvatati, zataškavati i svoditi na porodičnu tragediju, što se pokušalo nametnuti u dijelu Federacije BiH /FBiH/, jer, ako se do kraja ne dovedu, još lakše mogu da se ponove.

Prema njegovim riječima, niko od nadležnih iz Tužilaštva BiH nije razgovarao sa porodicom Đurić po bilo kom pitanju u vezi sa ovim terorističkim napadom – ponašaju se kao da se ništa nije dogodilo.

„Ubijen je policajac, dva su ranjena sa trajnim posledicama, napadnuta je institucija bezbjednosti Republike Srpske, a Tužilaštvo BiH i nadležni za ova pitanja se ne oglašavaju ni godinu dana nakon terorističkog napada“, napominje Anđelko.

„Da nije MUP-a Srpske, porodica Đurić bi se ugasila“, rekao je Anđelko, dodavši da majka, a ni ostali članovi porodice, nije preboljela gubitak sina i da će s tim bolom i umrijeti.

Stevo Milovanović
Stevo Milovanović

Policajac Stevo Milovanović, koji je ranjen u terorističkom napadu ni danas ne može da se oporavi niti može da dođe sebi od užasa koji ga je zadesio 27. aprila prošle godine.

Milovanović je to predvečerje radio u „dežurani“ Policijske stanice kao i obično.

„Ubacivao sam neke podatke u kompjuter, a Dragan je izašao ispred Policijske stanice, što je uobičajeno da neko od dežurnih pogleda šta se napolju dešava. U tom momentu čuo sam zvuk nekog automobila, ali nisam obraćao pažnju, nastavio sam raditi jer je Dragan bio ispred Policijske stanice.

Čuo sam pucanj i ugledao čovjeka sa puškom koji je, vičući `Alahu egber` i `Sve ću vas pobiti`, prijetio i pucao“, prisjeća se Milovanović.

On se sjeća da je išao unazad oprezno i obavijestio kolege, a kada ga je terorista ugledao počeo je da puca i pogodio ga u rame. Neko od kolega je rekao da je napadač neutralizovan, a Milovanović je tek postao svjestan užasa kada je vidio ubijenog kolegu Dragana i ranjenog policajca Željka Gajića.

Izrešetana zavjesa kada je ranjen  Milovanović
Izrešetana zavjesa kada je ranjen Milovanović

Policajac Željko Gajić još je na bolovanju i oporavlja se od rana koje je zadobio u terorističkom napadu. „Još ne radim, stalno sam kod ljekara. Ranjen sam u obje ruke, desnu nogu i u glavu, ali dobro je – liječim se“, kaže Gajić.

„Pomislim da li je sve to moralo da bude tako, da li se moglo spriječiti? Sa Draganom sam odrastao, iz istog smo sela, rat smo proveli zajedno, a ubijen je na radnom mjestu“, navodi Gajić za Srnu.

Željko Gajić
Željko Gajić

On se sjeća da nisu znali koliko napadača ima. Došlo je do razmjene vatre, a onda se umiješala interventna jedinica i napadač je neutralizovan.

Gradonačelnik Zoran Stevanović smatra da se Zvornik, godinu dana poslije, vratio u svoj uobičajeni ritam, ali da je od rane, koja je izazvana terorističkim napadom, ostao ožiljak koji će biti trajno urezan u istoriju ovog grada.

Zoran Stevanović
Zoran Stevanović

Ističući da su posljedice po međuljudske odnose, neposredno nakon terorističkog napada, mogle biti nesagledive, Stevanović je naglasio da, ako Srbi i Bošnjaci žele na ovim prostorima da žive zajedno, onda moraju uvijek imati ispruženu ruku jedni prema drugima.

Stevanović se zahvalio boračkim i drugim udruženjima što su bili na visini zadatka, korektni i prisebni u odsudnom trenutku jer nisu dozvolili da u njihovim redovima eskalira mržnja koja ne bi donijela dobro ni građanima ni Zvorniku.

Teroristički pir u Zvorniku, koji se u dijelu FBiH pokušao minimizirati i staviti u formu incidenta, odjeknuo je u svjetskim razmjerama, što dokazuje i reagovanje policijskog vodnika Krisa Malasta iz Arizone.

On je u septembru prošle godine na adresu Policijske stanice u Zvorniku poslao narukvicu koju je napravio u spomen na ubijenog policajca Dragana Đurića, kao i dva policijska medaljona za ranjene policajce Željka Gajića i Stevu Milovanovića.

U propratnom pismu Malast je policajce Republike Srpske i BiH nazvao svojom „braćom i sestrama“, te poručio da svi, bez obzira na rasu, religiju ili nacionalnost, imaju jedan cilj, a to je da štite nejake i pravdu u zemlji.

Malast je, nakon što je čuo za napad na Policijsku stanicu u Zvorniku i za ubistvo policajca Dragana Đurića, u skladu sa američkom tradicijom, napravio narukvicu na kojoj je ugravirao „U čast i sjećanje na policajca Dragana Đurića MUP Republike Srpske“.

Narukvica i medaljoni koje poslao Malast
Narukvica i medaljoni koje je poslao Malast

On je pojasnio da je narukvicu nosio u spomen na Dragana od aprila do juna prošle godine, tokom treninga i nadmetanja na Svjetskom policijskom i vatrogasnom takmičenju u Virdžiniji.

„Sada bih želio da narukvicu predate porodici ubijenog policajca, a medaljone ranjenim policajcima. Ovo je mala stvar, ali želim da znate da imate podršku širom svijeta kao čuvari reda i mira“, naveo je Malast u pismu.

U Stanici javne bezbjednosti tada su potvrdili da su postupili prema njegovim željama i zahvalili se policijskom vodniku Malastu na podršci koju je pružio u tim teškim trenucima.

Povodom godišnjice terorističkog napada na Policijsku stanicu, u Stanici javne bezbjednosti Zvornik Srni je potvrđeno da će 27. aprila biti otkrivena spomen-ploča ubijenom policajcu Draganu Đuriću, na koju će biti položeni vijenci.

Načelnik Stanice javne bezbjednosti Zvornik Jovica Vasilić rekao je da će, prethodno, kolege iz ove stanice i Centra javne bezbjednosti Bijeljina, u prisustvu porodice Đurić, izaći na groblje Karakaj i pokloniti se sjenima nastradalog policajca Dragana Đurića.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se