18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Obilježen Dan oslobođenja grada

ZVORNIK – Pomenom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na centralnom Spomeniku za 1080 poginulih boraca u odbrameno-otadžbinskom ratu, u Zvorniku je danas obilježen 9. april – Dan oslobođenja grada.

Predsjednik Gradske boračke organizacije Zvornik Lazar Ristić rekao je da je neophodno da se obilježava godišnjica oslobođenja Zvornika, da se okupe borci i saborci i žitelji grada, da se sjete poginulih boraca koji su dali živote za oslobođenje Zvornika i stvaranja Republike Srpske.

„Ovo su dani koje treba njegovoati i sa njih slati poruke da se ovako nešto više nikada na ovim prostorima ne dogodi i ne ponovi, te da ne dolazi do ratova i progona i pogibija stanovništva“, rekao je Ristić.

On je istakao da je Boračka organizacija Zvornika nezadovoljna presudama pravosudnih institucijam BiH, koje imaju selektivan i neuravnotežen pristup raznim zločinima, okrivljujućim samo srpsku stranu, dok se pripadnicima bošnjačkog naroda, koji su činili ratne zločine, skoro i ne sudi.

„Takav odnos ima i Hašku sud, čime se iskrivljiuje slika o ranim dešavanjima u tadašnjoj BiH“, rekao je Ristić.

Predsjednik Veterana Republike Srpske Duško Vukotić naglasio je da oslobođenje Zvornika 9. aprila 1992. godine ima ogroman značaj za Republiku Srpsku, prije svega što je Zvornik na Drini i nalazi se na granici sa Srbijom.

„Iskren da budem, željeli smo da Drina nikada ne bude granica, i žao nam je što je i formalno granica“, rekao je Vukotić.

On je naglasio da ga, koliko je god tužan u susretu sa sjenkama 1080 svojih saboraca, raduje što je danas sreo generaciju sinova svojih saboraca, kao i saboraca koji su preživjeli ratne srahote.

Vukotić, koji je bio komandant specijalnog odreda Vojske Republike Srpske „Vukovio sa Drine“, pozvao je na jedinstvo predstavnike političkih stranaka koje nas predstavljaju i Banjaluci i u Sarajevu.

„Iako se uzdržavam od komentara kada je u pitanju politika, ali ako prdstavnici političkih partija iz Republike Srpske mogu zajedno da prisustvuju obilježavanju dana sjećanja iz slavne ratne prošlosti, ne vidim razlog zašto ne bi mogli zajedno da rade i pričaju o budućnosti Republike Srpske, sviju nas i djece koja ostaju iza nas“, rekao je Vukotić.

U toku odbrambeno-otadžbinskog rata, na području Zvornika poginulo je 566 boraca Vojske Republike Srpske, više ih je od 700 ranjeno, dok se još 32 borca vode kao nestali i zarobljeni.

Pomen je služio zvorniki svešenik Rade Tešić, a vijence na Spomenik za 1080 poginulih boraca položile su porodice poginulih boraca, predstavnici grada, Gradske boračke organizacije, Gradske organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, poslanici u Nardonoj skupšini Republike Srpske, odbornici u Gradskoj skupštini i građani.

U okviru obilježavanja Dana oslobođenja Zvornika, bila je i posjeta Spomen sobi.

Akademijom, na kojoj je govorio prvi predsjednik opštine Zvornik iz 1992. godine Brano Grujić, i prikazivanjem filma „Uloga Zvornika u odbrambeno-otadžbinskom ratu i stvaranja Republike Srpske“, završeno je obilježavanje Dana oslobođenja Zvornika.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se