3.1 C
Zvornik
18. април 2024.

Najavljeni rast bh. ekonomije na klimavim nogama

BANJALUKA – Međunarodne finansijske institucije redom prognoziraju da bi rast bh. ekonomije u ovoj godini trebalo da iznosi tri odsto, što domaći ekonomisti smatraju preoptimističnim prognozama, ističući da od početka godine apsolutno nema pokazatelja koji bi to potvrđivali.

Kao razlog za te optimistične prognoze stranih institucija, bh. ekonomisti navode nepoznavanje stvarnog stanja u BiH, koje očigledno nije sjajno, pišu Nezavisne novine.

Posljednju projekciju dao je Međunarodni monetarni fond (MMF), koji je u redovnim proljećnim prognozama za svjetsku ekonomiju naveo da bi ekonomija BiH ove godine trebalo da poraste tri odsto, što odgovara prognozama drugih međunarodnih finansijskih institucija, poput Svjetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), te UniCredit i Raiffeisen banke.

Inače, MMF je ovim potvrdio prognozu rasta u odnosu na jesenje procjene, kada je takođe predviđao istovjetan rast za BiH. MMF prognozira da će bh. ekonomija u 2017. godini realno rasti 3,2 odsto, a u 2018. godini četiri odsto. Kada je u pitanju prošla godina, procjene MMF-a su da je bh. ekonomija rasla po stopi od 2,8 odsto.

MMF prognozira da će deficit tekućeg računa BiH u ovoj godini iznositi – 5,8 odsto, a u naredne dvije godine po stopi od – 5,5 odsto.

„Potrošačke cijene u BiH bilježiće godišnji pad od 0,7 odsto u 2016. godini, te rast od 1,1 i 2,1 odsto u 2017. i 2018. godini“, pokazuju prognoze MMF-a.

Kada su u pitanju zemlje regiona, MMF prognozira rast BDP-a Crne Gore u 2016. godini 4,7 odsto, a u 2017. godini 2,5 odsto. Prognoza za Makedoniju u ovoj godini je 3,6 i isto toliko u 2017. godini, a Kosovu 3,4 odsto i 4,3 odsto. Srbija će, prema MMF-u, zabilježiti u ovoj godini pozitivan rast 1,8 odsto, a u narednoj godini očekuje se ubrzanje od 2,3 procenta. Hrvatska ekonomija trebalo bi ove godine da poraste 1,9 odosto, a sljedeće godine rast se procjenjuje na 2,1 odsto.

Inače, MMF je ponovo najavio slabiji rast globalne ekonomije. Ove godine se očekuje da će ojačati na 3,2 odsto, a iduće godine na 3,5 odsto, što je 0,2 i 0,1 odsto manje u odnosu na prognozu iz januara.

„Globalni oporavak je zbog pojačane finansijske krize dodatno oslabio“, napisao je MMF u svom najnovijem izvještaju.

Podsjećamo da je i Svjetska banka prije nekoliko dana dala optimistične prognoze za BiH. Tako je Sandra Hlivnjak, ekonomista Svjetske banke u BiH, ocijenila da bi ekonomski rast u BiH za 2016. godinu mogao biti između 2,6 i tri odsto, odnosno na nivou 2015, pod pretpostavkom da će reforme biti nastavljene.

Pored toga, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) predviđa jačanje rasta u BiH na tri odsto u 2016. godini. Ovim prognozama bavili su se i ekonomisti UniCredit banke, te su u svojoj najnovijoj publikaciji procijenili da bi rast BDP-a u BiH u ovoj godini trebalo da bude tri odsto, a u narednoj 3,4 odsto. Ekonomisti Raiffeisen bank su u svojoj analizi naveli da u 2016. godini očekuju nastavak pozitivnih trendova iz prethodne godine, što će rezultirati dodatnim ekonomskim rastom u BiH u rangu između tri i 3,5 procenata.

Komentarišući ove prognoze, Predrag Duduković, član Udruženja ekonomista RS – SWOT, rekao je da međunarodne finansijske institucije daju prilično optimistične prognoze za pojedine zemlje, pa tako i za BiH, a da je jedan od razloga za takve procjene to što ne znaju pravo stanje stvari u državi.

„Oni ne znaju koliko su stvari komplikovane i jednostavno taj rast od tri odsto je prilično optimističan. Sada je već april, a apsolutno ne vidimo šta je to što se toliko poboljšava da bi rast BDP-a bio tri odsto, jer nema takvih pokazatelja“, rekao je Duduković. Prema njegovim riječima, u principu stanje je veoma slično prethodnoj godini.

„Zato se u ovoj godini može i očekivati sličan rast ekonomije BiH do dva odsto, ali ništa preko toga, a posebno ne tri odsto“, smatra ovaj ekonomski stručnjak.

Rast BDP u zemljama regiona (u %)

Država 2016. 2017.

Crna Gora 4,7 2,5

Makedonija 3,6 3,6

BiH 3,0 3,2

Hrvatska 1,9 2,1

Srbija 1,8 2,3

*prognoze MMF-a

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se