15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Izbori u SAD: Da li su mogući preokreti?

Može li Donald Tramp da preskoči posljednju, ali najveću prepreku za predsjedničku nominaciju – Teda Kruza iza kojeg se ujedinjuju republikanci koji nikako ne žele Trampa za kandidata? I da li je nominacija Hilari Klinton dovedena u pitanje poslije nekoliko uzastopnih pobjeda njenog protivkandidata Bernija Sandersa? To su vodeća politička pitanja u SAD poslije partijskih izbora u Viskonsinu.

Pobjeda Teda Kruza u Viskonsinu snažan je udarac favoritu za republikansku nominaciju Donaldu Trampu i uspjeh za one snage unutar te stranke koje nastoje da blokiraju nominaciju impulsivnog milijardera. Kruz zasad ima 481 glas delegata, a Tramp 737. Za osvajanje nominacije treba mu još 500.

“Kao rezultat toga što je narod Viskonsina prkosio medijima i stručnjacima, sve sam više ubijeđen da će naša kampanja osvojiti 1.237 delegata neophodnih za republikansku nominaciju. Prije Klivlenda ili na konvenciji u Klivlendu, zajedno ćemo osvojiti većinu delegata i zajedno ćemo pobijediti Hilari Klinton u novembru. Hilari, spremi se, dolazimo”, poručio je Ted Kruz.

Da li je Ted Kruz, kako tvrdi Donald Tramp, trojanski konj u rukama partijskih šefova koji žele da otmu nominaciju, plašeći se negativnog imidža koji Tramp ima u dijelovima biračkog tela?

“Ono što je poslije jučerašnjih izbora u Viskonsinu izvjesno jeste da će se ići na otvorenu konvenciju, što znači da su delegati obavezni da samo u prvom krugu glasaju za onog kandidata koji je pobijedio u njihovoj državi, nakon čega će biti slobodni da glasaju za bilo koga drugog. Trampu je za pobjedu prije same konvencije potrebno da osvoji 55 odsto preostalih glasova što će biti prilično teško, tako da se može računati da će republikanci imati otvorenu konvenciju. Da li će stati ispred Kruza jako je teško reći. Establišmentu će biti teško jedino ako nije odlučio da stane iza Teda Kruza”, kaže dopisnik RTS-a iz Vašingtona Nenad Zafirović.

U redovima demokrata još jedan poraz za favoritkinju Hilari Klinton.

“Pobjedom u Viskonsinu osvojili smo sedam od osam posljednjih stranačkih izbora i to gotovo sve ubjedljivo. U vrijeme kada svaki glavni kandidat ima iza sebe političke komitete za akciju, mi smo rekli ne tim komitetima i milijarderima koji ih finansiraju”, rekao je Berni Sanders.

Može li ovaj pobjednički niz Bernija Sandersa ugroziti Hilari Klinton?

“Jedino što bi moglo da ugrozi Klintonovu jeste pobjeda Sandersa u Njujorku 19. aprila što je relativno neočekivano. Bitno je da će Sanders dobijati glasove s obzirom da demokrate imaju pristup, a to je da se glasovi dijele proporcijalno. Ako se uzme u obzir da Klintonova broji 300 regularnih glasova plus preko 350 super delegata gotovo je izvjesno da će predstavljati demokrate u novembru”, dodaje Zafirović.

I Tramp i Klintonova pokazuju da su samo obični smrtnici. Sve će biti jasnije poslije Njujorka i Pensilvanije.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se