7.4 C
Zvornik
07. октобра 2022.

Ilegalno oružje otkupljivaće država?

BANJALUKA, SARAJEVO – Postoji mogućnost da će u narednom periodu bh. građani ilegalno oružje koje posjeduju moći legalno da prodaju, saznaju „Nezavisne“.

Ideja za takvu praksu već postoji, ali je stručna javnost skeptična po više pitanja, poput toga kako obezbijediti novac, do toga kako građane koji ubojite sprave kriju 20 godina ubijediti da ih se konačno odreknu.

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, istakao je da nakon ranijih akcija kodnog naziva „Žetva“, tokom kojih je prikupljano ilegalno naoružanje, nije bilo sličnih ozbiljnijih aktivnosti.

„Tako građani, i kad bi željeli, sada ne mogu ili ne smiju da predaju naoružanje“, rekao je Mektić.

Dodaje da je u planu uspostavljanje regionalne inicijative u sklopu koje bi se države zapadnog Balkana zajedno borile protiv terorizma, ali i krijumčarenja oružja.

Otkupljivanje oružja jedno od rješenja

„Neke države su i otkupljivale od građana naoružanje, pa ćemo vidjeti da u okviru te inicijative uradimo tako nešto na regionalnom nivou, odnosno svako na području svoje zemlje, pa čak možda da obezbijedimo sredstva iz određenih fondova te da pokušamo, između ostalog, i da otkupljujemo to oružje“, potvrdio je Mektić.

Armin Kržalić, direktor Centra za sigurnosne studije iz Sarajeva, kaže da je ovakva praksa bila na snazi i ranije, a ispostavilo se da su za realizaciju potrebna velika sredstva.

„U Brčkom, kada je to realizovano, fond koji je bio predviđen za prikupljanje oružja bio je potrošen već do 12 sati. Takva ideja bi naišla na podršku građana, ali bilo bi za to teško naći sredstva“, rekao je Kržalić.

Dragomir Keserović, dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Banjaluka, ističe da nije siguran da bi aktivnost ove vrste dala zapaženije rezultate.

„Ovdje bi ljudi za novac svašta uradili, ali bojim se da se akcija ne bi mogla organizovati na nivou BiH jer se ne bi mogli oko toga usaglasiti politička rukovodstva, bezbjednosne agencije i tako dalje“, kaže Keserović.

Gojko Vasić, direktor Policije RS, napominje da bi za realizaciju ovakve ideje bilo potrebno uskladiti zakonska rješenja, odnosno omogućiti da lica koja donesu naoružanje budu oslobođena krivične odgovornosti.

„Zasigurno da i takva aktivnost može doprinijeti da se broj cijevi u nelegalnom opticaju smanji“, naglasio je Vasić.

Iz Centra za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja u jugoistočnoj Evropi (SEESAC) ističu da bi takva kampanja imala smisla samo ako bi se, kao i prethodna, sprovodila u cijeloj BiH, sinhronizovano i koordinisano.

Da su bh. građani naoružani do zuba svjedoče i najnoviji podaci Evropske agencije za zaštitu granica (Fronteks), po čijim procjenama je u BiH oko 800.000 komada ilegalnog oružja, pišu Nezavisne novine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,108PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se