23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Hroničar sportskih zbivanja

Iako je po struci ekonomista Milan Đorđić izdao tri knjige o sportu a u pripremi i četvrta

ZVORNIK – Mladom Milanu Đorđiću, iz Donjeg Šepka, iako je po struci ekonomista, sportsko novinarstvo je postala životna preokupacija. Do sada je izdao tri knjige u kojima govori o sportu, a u pripremi je i četvrta , koja bi trebalo da ugleda svijetlost dana u avgustu.

– Sve je krenulo 2007. godine, kada sam počeo da istražujem istorijat našeg kluba – Napretka iz Donjeg Šepka. Tada sam dobio inspiraciju da napišem svoju prvu knjigu, koja je upravo govorila o osnivanju i rezultatima Napretka, koji je osnovan 1971. godine. Prvu knjigu sam pripremao dvije godine, kaže Đorđić.

LJubav prema fudbalu, odvela ga je u sportsko novinarstvo. Nekoliko godina bio je među najpoznatijim novinarima u Republici Srpskoj, kada pokreće i sportski portal „RS-sport“. Ne postoji klub koji nije imao riječi hvale za ovog mladog novinara, koji je obilazio terene širom Republike Srpske i pisao o klubovima iz raznih sportova.

– Kroz novinarstvo sam stekao veliki broj prijatelja. Obišao sam skoro cijelu Republiku Srpsku, posjetio veliki broj stadiona, što sam zabilježio na ogromnom broju fotografija koje posjedujem. Obilazeći fudbalske klubove, došao sam na ideju da napišem „Enciklopediju fudbalskih klubova Republike Srpske“, zaista vrijedno djelo, koje sam izdao 2011 godine. U njoj sam predstavio sve klubove koji su osnovani, još egzistiraju ili su se u međuvremenu ugasili, dodaje Đorđić.

Ipak najvažnije, kako kaže životno djelo, mu je treća knjiga u kojoj je predstavio istorijat Fudbalskog kluba Drine iz Zvornika.

– Monografiju o Drini sam pripremao blizu pet godina. Nailazio sam na brojne teškoće jer je period od osnivanja Drine, 1945. godine, veoma dug, a mnogi podaci i fotografije nisu sačuvane. Posjetio sam veliki bivših i sadašnjih igrača i funkcionera kluba, dosta biblioteka, muzeja i drugih institucija širom Republike Srpske i Srbije, kako bi prikupio što više podataka, kako bi knjiga bila što vjerodostojnija, u čemu sam po mom mišljenju uspio, a konačan sud će dati čitaoci. Konačno sam završio ovu Monografiju, koja mi je najdraža knjiga do sada, zaključio je Đorđić.

Nemirni duh mladog pisca ne miruje. U avgustu ove godine, treba da mu izađe i četvrta knjiga – „45 godina Fudbalskog kluba Budućnost iz Pilice“.

D.Gajić

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se