18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Hilari Klinton i Donald Tramp osvojili Njujork

Ubjedljive pobjede Hilari Klinton i Donalda Trampa na predizborima u Njujorku. Klintonova dobila povjerenje 60 odsto demokrata, Trampa podržale bezmalo dvije trećine republikanaca, javljaju Njujork tajms i Gardijan poslije oko trećine obrađenih listića.

Pobjedom u Njujorku, Klintonova je prekinula niz pobjeda Bernija Sandersa i napravila značajan korak da postane kandidat demokrata na predsjedničkim izborima.

Istovremeno, Donald Tramp gotovo dvotrećinskom većinom „počistio“ je protivnike na republikanskim predizborima.

Rezultati njujorških predizbora predstavljaju gorak poraz za Bernija Sandersa, rođenog u Bruklinu, na čijim skupovina su se okupljale desetine hiljada simpatizera. Sanders je osvojio oko 30 odsto glasova.

Na listiću republikanaca, Džon Kasić dobio je povjerenje 24 odsto glasača, dok je Ted Kruz osvojio tek 14,4 odsto glasova.

Ni pobjeda u najvećem američkom gradu ne znači kraj briga za Trampa, najviše zbog ozbiljnih previranja među republikancima i vještog političkog manevrisanja Teda Kruza, koji mnogo uspješnije pridobija delegate, ključne za konačni uspjeh kampanje.

Јoš jednom, glasanje su pratili brojni problemi, a Sanders tvrdi da je zbog restriktivnog sistema, bez prava glasa ostalo oko tri milona nezavisnih birača.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se