14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Evo šta Josipović kaže o “ustaškoj zmiji“

Državnom obilježavanju godišnjice stradanja u najvećem logoru NDH neće prisustvovati predstavnici Srba, Jevreja, antifašista, ali ni brojni hrvatski zvaničnici.

Nekadašnji predsjednik Hrvatske Ivo Josipović kaže za B92 da je zabrinjavajuće to što neke strukture blagonaklono gledaju na povampirenje ustaštva.

Pošto će svako svojim, odvojenim, putem do Jasenovca, i to nikako istog dana, treba li svijet da se zapita šta se to dešava u Hrvatskoj?

Dok se svijet pita, ako se pita, jedan dio društva u toj zemlji prepoznaje da novoustaštvo nije dominantno, ali se toleriše i da čak ni vladajuća struktura ne doživljava Hrvatsku kao antifašističku zemlju.

Josipović: Hrvatska nije bila ustaška zemlja

Nekadašnji predsjednik Ivo Josipović jedan je od tih ljudi. U Jasenovac ide mimo državnog protokola.

– Mislim da sada svi vide ustašku zmiju, samo što je neki prepoznaju sa nevjericom i zgražavanjem, a neki sa odobravanjem. Hrvatska nije bila ustaška zemlja niti će biti. Naš zadatak je da kažemo našoj vlasti da mora da bude na liniji Ustava – rekao je Josipović.

Vučić: Ko tako misli, taj je kreten

Srbija ponavlja da miru i stabilnosti ne trebaju teške riječi i povratak u prošlost. Predsjednik srpske vlade govori otvoreno o onima koji se s tim ne slažu.

– Taj bi bio kreten, na stranu što bi svom narodu želeo najgore, ali taj bi bio kreten – rekao je Aleksandar Vučić.

Uz konstataciju da ne može i da bi bilo sramota da se taj genocidni zločin zaboravi, Vučić poručuje da treba gledati u budućnost i vjerujeda tamo gledaju i Grabar Kitarovićeva, Orešković i Karamarko.

– Niko ne želi sukob i zato gledamo kako da uvijek pokažemo poštovanje prema žrtvama, srpskim žrtvama, ali da nijednog sekunda ničime ne povredimo naše komšije – dodao je Vučić.

Štrbac: Istina boli

Podjela u hrvatskom društvu zbog odnosa prema zločinima ustaškog režima u NDH tokom Drugog svjetskog rata otkriva pravo stanje u toj zemlji, stav je Veritasa.

– Ovo je prelomni trenutak da se u Hrvatskoj nešto promjeni, a to bi moglo da bude početak pravog suočavanja sa prošlošću, prave katarze i sa ratovima devedesetih i drugim prethodnim ratovima. Istina može mnogo da uzmemiri, ali poslije toga slijedi pomirenje – rekao je Savo Štrbac iz Veritasa.

Kolinda: Ustaše su zločinci

Prva žena Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, nije tajna, iznuđeno je promenila retoriku. Sada je zabrinuta zbog ideoloških podjela u društvu i sigurna da je ustaški režim bio zločinački.

Od posredovanja posebnog izaslanika Stejt departmenta za pitanja Holokausta Nikolasa Dina, u rešavanju krize pod nazivom obnavljanje ustaštva zvanični Zagreb dobio je samo packe.

Kako god, do Jasenovca se ove godine stiže kroz lavirint i ne u isto vrijeme.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se