18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Akcija „Kurir“: U toku pretresi objekata kineskih državljana

ISTOČNO SARAJEVO – Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH jutros su, u nastavku akcije „Kurir“, započeli pretrese objekata na 18 lokacija na području Sarajeva, Mostara, Prnjavora, Tuzle i Brčko distrikta s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku usmjerenom na sprečavanju poreske utaje i pranja novca.

Pretresaju se stambeni i poslovni objekti, pokretne stvari, te magacinski prostori i maloprodajni i veleprodajni objekti više pravnih lica zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje krivičnog djela udruživanje radi činjenja krivičnog djela poreska utaja i pranje novca, a u vezi sa članom Krivičnog zakona BiH koji se odnosi na pomaganje.

Prema dosadašnjim rezultatima današnje akcije sumnja se da je na nezakonit način iz BiH izneseno oko 3 miliona evra. Aktivnosti na terenu su toku, izuzima se dokumentacija i oprema, a tek po okončanju svih istražnih radnji moće se govoriti o konačnim iznosima za koje se sumnja da je oštećen Budžet BiH.

Za ova krivična djela osumnjičeno je devet fizičkih lica kineskih državljana i više pravnih lica, čiji su stambeni i poslovni objekti predmet pretresa, saopšteno je iz Sipe.

Riječ je o zajedničkoj akciji policijskih službenika Sipe i pripadnika Uprave za indirektno oporezivanje BiH, koja se realizuje po naredbama Tužilaštva BiH i Suda BiH, u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske, MUP-a Tuzlanskog kantona, MUP-a Kantona Sarajevo, MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona i Policije Brčko distrikta.

Ispred UIO u aktivnostima na terenu učestvuju 42 službenika iz svih regionalnih centra i to iz Odsjeka za provođenje propisa i odsjeka za poreze. Službenici UIO će započeti danas, a dovršiti u narednim danima potpune kontrole obveznika koji su predmet današnje akcije, te će se tek po okončanju svih kontrola znati koja količina robe je prometovana „na crno“i za koji iznos precizno je oštećen Budžet BiH.

Osumnjičenima se na teret stavlja da su udruženim djelovanjem na području BiH vršili poresku utaju ili prevare i pranje novca, na način da je više pravnih lica u vlasništvu kineskih državljana organizovalo i vršilo uvoz razne vrste robe iz Kine, od čega je najveći dio robe prodavan bez evidentiranja u poslovnoj dokumentaciji, čime su pribavili veće količine novca bez porijekla.

Novac su potom posredstvom više saradnika državljana BiH nelegalno prebacivali u Hrvatsku, odakle je preko računa poslovnih banaka transferisan na račune saradnika u Kini.

Ove osobe osumnjičene su da su, u periodu od 1. januara 2013. do 31. decembra 2015. godine, na opisani način iznijele iz BiH novac u vrijednosti od oko tri miliona evra, čime se oštetile budžet BiH za više od 430.000 evra.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se