14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Život u Raki: U prijestonici ID najviše žena iz Bosne i Hercegovine

RAKA – Jedna od žena iz Srbije koje su se vratile iz Sirije, Makfireta Šaćiri, otkrila je za Balkan Insight kako je izgledao život u Islamskoj državi.

“Muž mi je objasnio neke stvari u vezi sa islamom i ja sam mu se odlučila pridružiti. U početku, sve je bilo u redu, iako je bilo promjena. Ali, kad smo otišli u Siriju, sve se promijenilo”, priča Makfireta, a prenosi Jutarnji list.

Sa djetetom je prešla iz Turske u Siriju i provela tri mjeseca u “prijestolnici” ID Raki. Makfiretu, Romkinju u kasnim dvadesetim godinama, smjestili su u stan za žene i djecu.

“Bilo je tu žena iz Francuske, Njemačke, Švicarske… Takođe, tu su bile žene iz Zagreba, Beograda, ali najviše ih je bilo iz Bosne”, kaže ona te navodi kako je bila potpuno zbunjena te da je jedva razumjela što se oko nje događa.

“Bila sam prestrašena i bojala sam se za sebe, ali još više za svoje dijete”, kazala je.

Njezin brat je ubijen u borbama u Siriji, a ona se u Srbiju vratila već u februaru 2014. Po povratku u Srbiju, Specijalno tužilaštvo optužilo je supruga Makfirete Šaćiri, Ferata Kasumovića (32), jer je za džihad vrbovao jednog državljanina Srbije, koji je u ratu poginuo.

FENA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se