17 C
Zvornik
03. октобра 2022.

Zablude o posnim proizvodima

BEOGRAD – Pravoslavni vjernici koji tokom uskršnjeg posta konzumiraju biljne sireve moraju da znaju da su se omrsili. Naime, većina biljnih proizvoda koje proizvođači građanima preporučuju kao posne u sebi sadrže enzime iz mlijeka.

Iako ima trgovaca koji će iskreno reći da nemaju posni kačkavalj, posni šlag ili posnu pavlaku, većina njih će bez razmišljanja kupce ubijediti da tokom posta mogu slobodno da jedu neki od tih biljnih proizvoda.

Kazeinat

– Neprofesionalni proizvođači i trgovci deklarisanjem ovih proizvoda kao posnih praktično obmanjuju potrošače, odnosno vjernike jer nije moguće dobiti šlag ili kačkavalj bez enzima koji vode porijeklo iz mlijeka. Tako se danas na policama mogu naći posni šlag, posna pavlaka, biljni sirevi, a tek ponegdje na deklaraciji možete vidjeti da zapravo oni ne samo da nisu posni već jasno piše da se u proizvodnji ovakvih proizvoda koriste enzimi porijeklom iz mlijeka. Brojni potrošači ovakve proizvode smatraju posnim i koriste ih u pripremi hrane, ali ako pročitaju sastav proizvoda, vidjeće da se u njemu nalazi kazeinat – protein mlijeka, tako da nikako ne može da se smatra posnom namirnicom – piše portal Agropres.

Da posni sir ne postoji, za Kurir potvrđuje i profesor tehnologije mlijeka Ognjen Maćej, koji ističe da je sir nemoguće napraviti bez mlijeka.

– Nisam vidio kačkavalj koji ne sadrži ništa iz mlijeka, ali znam da proizvođači dio mliječne masti iz mlijeka zamenjuju biljnom mašću. Sir s biljnim mastima je mnogo mekši i proizvođači mu dodaju protein izolovan iz mlijeka natrijum-kazeinat, koji je dobar stabilizator i emulgator – da veže vodu iz mlijeka i učvrsti strukturu proizvoda i da se masti ne bi raslojavale. Natrijum-kazeinat je glavni protein iz mlijeka od koga se pravi sir i ne postoji nigdje osim u mlijeku. Proizvodi koji ga sadrže nisu za post – kaže Maćej.

Šta su pravi šlag i sir

On dodaje da bi proizvođači ove biljne proizvode morali da nazovu nekim drugim imenom.

– Postoje proizvodi koji se prave od soje, ali to ne bi smelo da se zove sir, već bi proizvođač morao da ga nazove nekim drugim imenom. Šlag se pravi od pavlake iz mlijeka, a sve što se prodaje kao posni šlag nije pravi šlag – ističe Maćej.

Udruženja za zaštitu potrošača

Petar Bogosavljević, predsjednik Pokreta za zaštitu potrošača, ističe da ako se nešto deklariše kao posno, ono takvo mora i da bude.

– Imali smo dosta reakcija potrošača na to da na proizvodu piše da je posno, a u sastavu piše da imaju sastojke životinjskog porijekla. To je pogrešno deklarisanje i jeste obmana potrošača. Niko nema prava da se igra vjerskim osjećanjima i ubjeđenjima. Isti je slučaj i s halal proizvodima – kaže on i dodaje da sudovi zahtjevaju vještačenje ispravnosti i za takve proizvode, piše Kurir.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,108PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se