14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Vodostaj Save u stagnaciji

SARAJEVO – Vodostaj rijeke Save u Gradišci stagnira, a jutros je od vanredne kote odbrane od poplave viši za 46 centimetara, saopšteno je iz Uprave civilne zaštite Republike Srpske.

Sava je u 7.00 časova u Gradišci bila na 776 centimetara.

Voda se izlila u nebranjenom području, a u mjestu Orubica zaplavljeno je osam domaćinstava.

Pripadnici Civilne zaštite posjetili su ta domaćinstva i uručili im hranu, vodu za piće i gorivo za čamce.

Vodostaj Save u Srpcu blago je porastao i jutros je iznosio 895 centimetara, dok je sinoć u 21.00 čas bio 891 centimetar. Premašena je kota redovne odbrane od poplave za 35 centimetara.

Stanje je pod kontrolom, a pripadnici Civilne zaštite obišli su sela Bajinci i Gaj i zaplavljenim domaćinstvima dostavili higijenske pakete.

Vodostaj rijeke Drine u Janji jutros je iznosio 460 centimetara, dok je vodostaj rijeke Save na Rači bio 677 centimetara.

Republička uprava civilne zaštite motri situaciju i u pojačanom je režimu informisanosti i spremnosti, navodi se u saopštenju.

I Drina u stagnaciji

Vodostaj rijeke Drine u 7.00 časova iznosio je 331 centimetar na vodomjernoj stanici Radalj i u posljednja 24 časa je u opadanju za 10 centimetara.

Protok rijeke Drine u 7.00 časova na Hidroelektrani „Zvornik“ iznosio je 1.270 metara kubnih u sekundi.

U protekla 24 časa na području grada Bijeljina palo je 16,9 litara kiše po metru kvadratnom.

S obzirom na to da su vodostaji rijeka Save i Drine i dalje veoma visoki i da se i narednih dana prognoziraju padavine, stanovništvo koje je naseljeno uz rijeke upozorava se da prati stanje i ukloni materijalna dobra koja bi mogla biti zaplavljena.

Nadležna odjeljenja i službe Gradske uprave, profesionalne i hitne službe pripravne su radi efikasnog reagovanja po ukazanoj potrebi.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se