18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Sutra presuda Karadžiću da se ne bi pričalo o NATO agresiji

BEOGRAD – Nije slučajno što će Haški tribunal presudu prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću izreći baš sutra, kada se navršava 17 godina od NATO bombardovanja Srbije i Crne Gore, ocijenio je predsjednik Beogradskog foruma za svijet ravnopravnih Živadin Jovanović.

„Haški tribunal je produžena ruka NATO-a i to je jedan mehanizam osnovan radi revizije istorije“, rekao je Jovanović danas u Beogradu na skupu koji je održan povodom 17 godina od Nato agresije na Srbiju.

On je istakao da to što se sutra očekuje presuda Tribunala Karadžiću ima za cilj da se priča samo o toj presudi, a da se ne priča o NATO agresiji na SR Jugoslaviju.

„Tribunalu se ne može verovati. Od 89 lica osuđenih u Hagu, 67 su Srbi, dakle, više od dve trećine“, naveo je Jovanović i dodao da je taj sud, koji izriče samo presude koje se unaprijed mogu predvidjeti, osudio, prema do sada dostupnim podacima, svega pet Bošnjaka, dva Albanca i nekolicinu Hrvata.

Jovanović je podsjetio da je ubrzo nakon agresije na Srbiju ta alijansa otvorila svoju bazu nadomak Uroševca na Kosmetu, vojnu bazu u Bugarskoj, a uslijedilo je otvaranje još četiri NATO baze na teritoriji Rumunije.

„Danas je u Evropi više američkih vojnih baza nego što ih je bilo u vrijeme hladnog rata, i sve gravitiraju ka Rusiji“, ocijenio je Jovanović, koji je i bivši diplomata u SRJ.

Predsjednik Uprave Bjeloruskog fonda za mir Maksim Misko rekao je danas u Beogradu da je ovaj skup organizovan da bi se prisjetili tužnog događaja u istoriji savremene Evrope, kada je počela NATO agresija na Srbiju, tokom koje je Srbija doživjela razaranje, bol, nesreću, imala brojne žrtve i čije se posljedice se i danas osjećaju.

On je dodao da se fond koji on predstavlja zalaže da u Evropi u 21. vijeku ne bude mjesta oružanim konfliktima, terorizmu, niti „rijekama izbjeglica“.

Na skupu, koji su danas povodom 17 godina od NATO agresije organizovali Beogradski forum za svijet ravnopravnih, SUBNOR Srbije, Klub generala i admirala Srbije i Društvo srpskih domaćina, konstatovano je da je cilj NATO-a dalje širenje na istok.

Sa skupa je poručeno da ne treba zaboraviti da su Rusija i Kina te koje jačaju i mogu da utiču na odnose u svijetu u budućnosti.

Skupu su, osim diplomatskih predstavnika Bjelorusije, Rusije i Kine, prisustvovali i predstavnici Angole i predsjednik Fondacije „Slavjani“ iz Bugarske.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se