15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Stratfor: Spremajte se za rat!

U prvi plan izaći Japan, Turska i Poljska. Rat će se rasplamsati u istočnoj Evropi, na Bliskom istoku. Osim toga, SAD očekuje pomorski rat sa Japanom, predviđa Džordž Fridman

U svakom stoljeću se dešava „sistemski rat“ i XXI vijek neće biti izuzet, saopštio je za „Biznis insajder“ osnivač analitičke kompanije „Stratfor“ Džordž Fridman. On je predvidio da će se rat rasplamsati na istoku Evrope i na Bliskom istoku. Ovakav scenarijo (Sirija, Istočna Ukrajina) može se vidjeti često: nelegitimne grupe uz podršku druge države bore se protiv legitimnih vlasti zemlje. Ipak, da bismo vidjeli primjer kopnenog rata dvije države treba se vratiti u 2003. godinu — invaziju SAD na Irak, tvrdi „Biznis insajder“.

Dva svjetska rata su dokazi nestabilnosti međunarodnog sistema koji je odobravao vođenje borbenih akcija za riješavanje međudržavnih konflikata u svojstvu zakonske mjere spoljne politike, a ne krajnjeg sredstava. Nakon završetka Drugog svjetskog rata politički i pravni sistemi različitih država građeni na ideji sprečavanja rata, ali da li se situacija na licu mjesta može promjeniti, pita se „Biznis insajder“.

List je razgovarao na ovu temu sa osnivačem analitičke kompanije „Stratfor“ Džordžem Fridmanom i on je upozorio da ovakva karakteristika svjetske politike, kao međudržavne vojne akcije, može ponovo postati aktuelna. Fridman je naveo da su i ranije u istoriji bili periodi kada su analitičari greškom smatrali da države nikad više neće međusobno ratovati. Ekspert je naglasio da se u svakom stoljeću dešava „sistemski rat“ tokom kojeg čitav sistem podrhtava. Prema analizi Fridmana, u svakom međunarodnom sistemu imaju „sudbinske nedostatke“. U sadašnjem sistemu, po njegovim riječima, nalazi se uništavajući faktor.

„Kada takve zemlje, kao što su Njemačka, Kina i Rusija opadaju, i na njihovim mjestima dolaze drugi, tada i počinju sistemski ratovi. Tada postaje opasno, tako kako ove zemlje još nisu postigle ravnotežu… Tako da sada vidimo sistemske promjene. Spremajte se za rat“, citira „Biznis insajder“ reči Fridmana.

Fridman je izjavio da će u prvi plan izaći Japan, Turska i Poljska. Rat će se rasplamsati u istočnoj Evropi, na Bliskom istoku. Osim toga, SAD očekuje pomorski rat sa Japanom, predviđa Džordž Fridman.

„Svaki put kada se pojavljuju nove sile, treba im pronaći ravnotežu. Nove države dobijaju na snazi, dok su stare u opadanju. Opasan je ne samo taj proces, već pozicija zemlje koja prelazi na novi novo“, smatra šef i osnivač Stratfora, prenosi Sputniknews.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se