23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Reagovanja na oslobađajuću presudu Šešelju

BANJALUKA – Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić smatra da je oslobađajuća presuda Haškog tribunala lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju dokaz da je pravda spora, ali dostižna.

„Ovakva presuda je kompenzacija za visoku prvostepenu presudu bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću. Dugogodišnja upornost srpskog naroda u dokazivanju istine konačno je počela da daje rezultate“, rekao je Stevandić. On je podsjetio da su Srbi do sada u Haškom tribunalu osuđivani i za verbalni delikt. „To je bilo nedopustivo jer oni koji su ubijali Srbe u proteklom ratu nisu osuđivani“, dodao je Stevandić.

Oslobađajuća presuda Vojislavu Šešelju je bila jedino moguća pod uslovom da Međunarodni krivični sud u Hagu primjeni pravilnu ocjenu dokaza po osnovu činjenica. Ono što je naročito ohrabrujuće, bilo je saopštenje predmetnog vijeća da je Tužilaštvo prethodno uradilo loš posao, ne samo u ovom predmetu, nego i mnogim drugim, izjavio je pravni ekspert iz Banjaluke, Krstan Simić.

Hrvatski mediji: Šok u Hagu

Izricanje oslobađajuće presude lideru radikala Vojislavu Šešelju u Haškom tribunalo glavna je vijest na portalima u regionu.

„Šok u Hagu, Vojislav Šešelj je slobodan čovjek“, piše „Jutarnji“.

„Pale sve tačke optužnice, vođi srpskih radikala nisu ništa dokazali“, navodi zagrebački portal.

Osim toga, „Večernji“ ističe da je „Šešelj oslobođen po svim tačkama optužnice“.

„Vijeće je za gotovo sve tačke odluke donijelo većinom uz izdvojeno mišljenje sudije Flavije Latanci“, navode oni.

HRT ističe da je Haški sud “nepravosnažno oslobodio krivice Vojislava Šešelja po svim tačkama optužnice”.

“Oslobađajuću presudu obrazložio je sudac Žan-Klod Antoaneti. Šešelj je presudu dočekao na slobodi u Beogradu”, navodi HRT. „Nije kriv: Haški sud je oslobodio Vojislava Šešelja“, piše „Index“.

“Trinaest godina nakon predaje Vojislava Šešelja haškom sudu, Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) odlučio je, u izricanju prvostepene presude, da četnički vojvoda Vojislav Šešelj nije kriv po svim tačkama optužnice”, navodi “Indeks”.

Inače, u vrijeme izricanja prvostepene presude lideru SRS Vojislavu Šešelju hrvatski premijer Tihomir Orešković je u posjeti Vukovaru.

Ta posjeta se u hrvatskim medijima ocenjuje kao želja i nada cijele Hrvatske da će Šešelj biti proglašen odgovornim za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene između 1991. i 1993. godine nad nesrpskim stanovništvom u Hrvatskoj, ali i u Bosni i Hercegovini i Vojvodini u Srbiji.

„Avaz“ navodi da je Šešelj oslobođen po svih devet tačaka optužnice kao i da je „predsjedavajući sudija izricanje presude zaključio riječima: Šešelj je slobodan čovjek“.

„Četnički vojvoda i lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj oslobođen je u Hagu po svim tačkama optužnice“, dodaje portal „Klix.ba“.

Zvizdić o Šešelju: Zatečen sam oslobađajućom presudom

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić na pitanje novinara o tome kako komentariše oslobođenje Vojislava Šešelja po svim tačkama optužnice, rekao je kako je zatečen takvom odlukom.

Zvizdić se obratio novinarima na konferenciji povodom godišnjice rada aktuelnog saziva Savjeta ministara BiH.

“Uistinu ste nas zatekli, ne mogu da razumijem da neko ko je dokazano učestvovao u planiranju svega što se desilo u BiH bude oslobođen. Treba vidjeti kako izgleda konačna odluka”, rekao je kratko Zvizdić.

Haški tribunal je donio presudu da Vojislav Šešelj nije kriv ni po jednoj tački optužnice za zločine protiv čoviečnosti i kršenje zakona ili običaja ratovanja.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se