naslovnaSvijetVIJESTI

Putin bijesan: EU produžila sankcije Rusiji

Evropska unija je produžila sankcije za 146 Rusa i Ukrajinaca, te 37 kompanija.

Sa liste su uklonjene tri osobe koje su preminule, a sva sredstva osoba pod sankcijama biće i dalje zamrznuta i to do 15. septembra ove godine. Takođe, oni neće moći putovati u EU.

Sankcijama su obuhvaćene osobe i kompanije iz odbrambenog, finansijskog i energetskog sektora, a AFP prenosi da je to razbjesnilo predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Savjet Evrope saopštio je da su sanckije produžene zbog „potkopavanja i prijetnje teritorijalnom integritetu, suverenitetu i nezavisnosti Ukrajine“.

Između ostalih, na listi je i zamjenik premijera Rusije Dmitrij Rogozin za kojeg se navodi da je podržao aneksiju Krima, ali i ministar odbrane, te njegov zamjenik, Arkadij Bahin i Anatolij Antonov.

Na prvobitne sankcije EU Moskva je odgovorila embargom na uvoz hrane i sirovih materijala iz zemalja EU, a sankcije su značajno uticale na ekonomiju Rusije.

U posljednje vrijeme pojedini političari u EU postali su skeptični po pitanju sankcija, ističući da se one nisu pokazale dovoljno efikasnim, te da nanose štetu objema stranama.

Tagovi
Back to top button
Close
Close