-1.6 C
Zvornik
20. април 2024.

Putin bijesan: EU produžila sankcije Rusiji

Evropska unija je produžila sankcije za 146 Rusa i Ukrajinaca, te 37 kompanija.

Sa liste su uklonjene tri osobe koje su preminule, a sva sredstva osoba pod sankcijama biće i dalje zamrznuta i to do 15. septembra ove godine. Takođe, oni neće moći putovati u EU.

Sankcijama su obuhvaćene osobe i kompanije iz odbrambenog, finansijskog i energetskog sektora, a AFP prenosi da je to razbjesnilo predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Savjet Evrope saopštio je da su sanckije produžene zbog „potkopavanja i prijetnje teritorijalnom integritetu, suverenitetu i nezavisnosti Ukrajine“.

Između ostalih, na listi je i zamjenik premijera Rusije Dmitrij Rogozin za kojeg se navodi da je podržao aneksiju Krima, ali i ministar odbrane, te njegov zamjenik, Arkadij Bahin i Anatolij Antonov.

Na prvobitne sankcije EU Moskva je odgovorila embargom na uvoz hrane i sirovih materijala iz zemalja EU, a sankcije su značajno uticale na ekonomiju Rusije.

U posljednje vrijeme pojedini političari u EU postali su skeptični po pitanju sankcija, ističući da se one nisu pokazale dovoljno efikasnim, te da nanose štetu objema stranama.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se