18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Opaki internet virus hara i po BiH: Hakeri napadaju računare i traže novac

BANJALUKA – Kompjuterski virus „Locky Ransomware“, koji posljednjih mjeseci hara svijetom, nije zaobišao ni BiH.

Kako stručnjaci ističu, za ovaj novi virus, koji zaključava sve važnije dokumente na računaru, skoro da i nema uspješne odbrane antivirus programima.

Cilj ubacivanja ovog malicioznog softvera nije kao što obično biva samo uništavanje što većeg broja računara, već zarada.

Računari obično budu zaraženi kada se otvori elektronska pošta i zipovani fajl, nakon čega vlasnik računara ili kompanija nema kontrolu nad većim dijelom operacija.

Potom slijedi poruka hakera u kojoj zahtijevaju da im se na račun uplati određena svota novca, a oni će u zamjenu osposobiti računar za normalno funkcionisanje i osloboditi pristup svim datotekama.

Hakeri za osposobljavanje računara traže i do više desetina hiljada.

Virus je posebno opasan u korporativnom okruženju sa mrežom uvezanih računara, gdje korisnici razmjenjuju dokumente preko servera, to jest „šerovanih foldera“. Snagu ovog virusa osjetili su i u „Nezavisnim novinama“, kada su napadnuta dva glavna računara redakcije.

Virus se nije proširio samo zahvaljujući brzoj reakciji tima informacionog sektora, ali su mnogi dokumenti ostali zaključani, a hakeri su ubrzo tražili novac da bi ih osposobili za korištenje.

Nikša Lolić, mr informacionih tehnologija, kaže da se radi o novijem virusu koji je veoma rasprostranjen i sa kojim se veoma teško boriti.

„Antivirusi se teško bore protiv ovog novog virusa. U suštini, kada virus uđe u računar, zaključa sve važnije dokumente, bez kojih se ne može, i onda korisnik dobije poruku da, ako želi da mu dokumenti ponovo budu dostupni, mora da plati određeni iznos“, kaže ovaj dugogodišnji stručnjak u oblasti informacionih tehnologija.

Prema njegovim riječima, iznosi zavise od toga da li je u pitanju pojedinac ili kompanija te koliko je velika.

„Prije oko mjesec dana u jednoj velikoj bolnici u Kentakiju u Americi svi računari su bili zaraženi ovom vrstom virusa i oni su platili 1.600 dolara da im otključaju dokumente, a traže i puno više. Takođe, često traže plaćanje u Bitcoin virtuelnoj valuti jer joj je nemoguće ući u trag“, kaže Lolić.

Ono što je još problematično kod plaćanja je što se radi o maču sa dvije oštrice, prije svega jer se na taj način osnažuju tvorci virusa, a pritom se sa sigurnošću ne može reći da će dokumente stvarno i otključati.

„Svaki antivirus je kao vakcina. Kao što vakcina radi na principu stvaranja antitijela koja se razviju od male doze virusa, tako i kompjuterska zaštita mora posjedovati dio koda ovog virusa, to jest mora mu biti poznat da bi ga mogao detektovati i spriječiti da naškodi računaru“, pojasnio je Lolić.

Što se tiče zaštite računara od ovog virusa, Lolić je rekao da se protiv njega generalno teško boriti.

Istakao je da ipak postoji nekoliko načina. Posebno je naglasio da se čudni e-mailovi koji dođu od nepoznatih pošiljalaca na stranom jeziku ili na srpskom, a da se vidi da je prevod sa Googlea, ne smiju otvarati.

„Ako već otvarate, onda snimite taj fajl na hard disk prije otvaranja jer kada se snimi na hard disk, antivirus, to jest većina boljih, ima mogućnost da prepozna virus na osnovu ponašanja fajla čak i kada ga nema u bazi. Treći način je da se uradi bekap svih dokumenata“, pojasnio je Lolić.

Dodao je da se dokumenti mogu sačuvati i u besplatnim internet skladištima u takozvanom Oblaku poput Dropboxa i Google Drivea.

Kako stručnjaci navode, hakeri ovom vrstom virusa najviše ciljaju građane Njemačke, Amerike i Azije, pretežno Kine, dok na manjim zemljama testiraju snagu virusa i reakciju vlasnika računara ili kompanije.

Od kada se pojavio, u prosjeku dnevno bude zaraženo oko 100.000 računara ili više od 4.000 korisnika po satu.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se