12 C
Zvornik
20. април 2024.

Održana 30. redovna sjednica Skupštine grada Zvornik

ZVORNIK – Na jučerašnjoj 30. redovnoj sjednici Skupštine grada Zvornik odbornici su usvojili Odluku o izmjeni odluke o prihvatanju kreditnog zaduženja kojom se mjenjaju projekti u koje će neraspoređena sredstva biti investirana.

V.d. zamjenika gradonačelnika Bojan Ivanović podsjetio je da Odluka o prihvatanju kreditnog zaduženja u iznosu 3.100.000 KM donesena u maju prošle godine.

„U periodu od donošenja Odluke do danas dio prenesenih obaveza izmiren je multilateralnom kompenzacijom tako da je ostalo oko 490.000 KM neraspoređeno. Jučerašnjom Odlukom o izmjenama odluke o prihvatanju kreditnog zaduženja ova sredstva uložićemo za realizaciju tri za naš grad jako bitna projekta, a to su za izgradnju mosta na rijeci Sapni prema mjesnoj zajednici Ulice u iznosu od 170.000 KM, za sufinansiranje izgradnje fiskulturne sale za Osnovnu školu u Branjevu u iznosu od 220.000 KM i za asfaltiranje ulice Braće Obradovića i ulica za Grobnice u iznosu 104.000 KM.“

Izgradnja mosta na rijeci Sapni sufinansira se sa Ambasadom Italije, asfaltiranje pomenutih ulica uslijediće nakon što se izvrši zamjena cjevovoda u okviru „FIŠ“ projekta Svjetske banke, a izgradnja fiskulturne sale uz sufinansiranje Vlade Republike Srpske.

Prema Odluci o izmjenama odluke kreditna sredstva biće realizovana u ovoj godini.

Odbornici su usvojili i Odluku o administrativnim taksama grada Zvornik kojom je smanjena cijena takse na izdavanje međunarodnih izvoda iz matičnih knjiga rođenih, vjenčanih i umrlih sa 20 na 5 KM.

Odluka o administrativnim taksama grada usvojena je radi usklađivanja sa Zakonom o gradu Zvornik, te Bečkom konvencijom o izdavanju izvoda iz matičnih knjiga na više jezika.

Gradska skupština usvojila je i Informaciju o stanju kriminaliteta, javnog reda i mira i bezbjednosti saobraćaja na području grada Zvornik za prošlu godinu. Stanje bezbjednosti okarakterisano je kao zadovoljavajuće, a evidentirano je manje krivičnih dijela i narušavanja javnog reda i mira u odnosu na 2014. godinu.

U protekloj godini desio se terorističi napad od strane pripadnika vehabijskog pokreta na Stanicu javne bezbednosti Zvornik i tom prilikom jedan policajac je izgubio život, dok su dva ranjena.

U oblasti kriminaliteta evidentirano je 426 krivičnih djela ili 161 manje u odnosu na 2014. godinu. Nadležnom tužilaštvu dostavljeno je 387 izvještaja protiv 369 lica od kojih je 101 lice povratnik u činjenju krivičnih djela, a 12 su maloljetna lica.

Protekle godine evidentirano je 176 slučajeva narušavanja javnog reda i mira ili 25 manje nego 2014. godine. Nisu evidentirani slučajevi gdje je u narušavanju učestvovalo pet i više lica, niti slučajevi koji bi mogli da izazovu uznemiravanje javnosti.

U 2015. godini dogodile su se 273 saobraćajne nezgode što je 18 više u odnosu na prethodnu godinu. U njima je život izgubilo 11 lica, osam više nego 2014. godine.

Odbornici su usvojili i Odluku o izmjeni dijela regulacionog plana užeg urbanog područja grada Zvornik i dijela industrijske zone Birač-Karakaj. Izmjene je iniciralo više pravnih i fizičkih lica, ali i sama Gradska uprava Zvornik koja izmjenama želi da riješi postojeće probleme poput problema parkiranja, problem proširenja bolnice, kao i neusklađenost između postojećeg Regulacionog plana i Urbanističkog plana kao plana višeg reda.

Gradska skupština uslovila je na današnjoj sjednici i Odluku o utvrđivanju kriterijuma i plana raspodjele sredstava sportskim organizacijama grada Zvornik za 2016. godinu.

Iz gradskog budžeta ukupno planirana sredstva za finansiranje razvoja sporta u ovoj godini iznose 420.000 KM što je na nivou prošlogodišnjih izdvajanja. Za fudbalske klubove planirano je da bude izdvojeno 222.000 KM, za košarkaške 25.000 KM, odbojkaške 47.000 KM, rukomet 40.000, borilačke sportove 36.000 KM i ostale sportove 27.500 KM.

Prema ovoj Odluci, u prvoj kategoriji sportova svrstani su atletika, košarka, odbojka, rukomet i fudbal, u drugu boks, kajak kanu i rafting, karate, tenis, džudo i šah, u treću auto-moto sport, džiu-džica, aikido, kik boks i planinarstvo, te u četvrtu kategoriju biciklizam, bodi bilding i fitnes, sportski ribolov, bilijar i ostale sportske kategorije.

 

 

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se